Här får femåringarna blåsa glas

I ett stort projekt om trumgräshoppan får femåringarna på kommunens förskolor prova att blåsa glas på Glasbolaget i Bro. Sedan ska deras teckningar på trumgräshoppan tatueras på glasen. Projektet avslutas med en utställning i maj.

  • Publicerad 13:10, 12 mar 2019

Femåringarna från Råby förskola lyssnar fascinerat när Erika Kristofersson Bredberg och Ammy Olofsson på Glasbolaget berättar om hur glas framställs av sand som smälts i en över 1000 grader varm ugn. Snart får barnen själva gå upp och blåsa varsitt dricksglas.

– Det gick jättebra, jag blåste så hårt jag kunde, säger Noomi.

Florian och Lui tyckte också att det gick bra och att det var roligt.

– Det var inte svårt, säger Liv.

Att blåsa glas är bara en del av ett stort projekt som kretsar kring den fridlysta trumgräshoppan. Linda Bygde, utvecklingsledare för östra Kungsängen, var på en busstur till Rösaring i Bro där gräshoppan finns, när idén började gro. Gräshoppan blev som en symbol för att vilja värna om miljön.

Strävat efter detta länge

För att sätta det i ett samband ville kommunen koppla ihop det med glasproduktion. Närmare bestämt ville man samarbeta med Glasbolaget, som bara smälter återvunnet glas och främst återvunnen miljökristall. 

– Det här är någotnting som vi har strävat efter länge, att kunna använda vår kunskap till mer än att göra objekt. Att dela med oss av den. Det här är väldigt roligt, glatt och energifyllt. Vi har prova på-verksamhet varje lördag, men vi vurmar mycket för att den yngre generationen ska få en förståelse för hela processen, säger Erika Kristofersson Bredberg.

Kommunenes femåringar har ritat teckningar på gräshoppan, målat på plexiglas med poscapennor, ritat på surfplattor, skapat med lera och format med snö. På alla möjliga sätt har de forskat på den sällsynta insekten under den här terminen, och en del redan sedan i höstas.

– Vi har erbjudit olika språk. Och vi har fått in matematik, språk, skapande och både grov och fingerfin motorik, säger Liselott Bernberg, digitalista på Utbildningskontoret.

Hon berättar att barnen inte har tröttnat, utan fortfarande vill lära sig mer om gräshoppan. De frågar sig till exempel varför den har flätade mönster på bakbenen – och hur borstar den egentligen sina tänder?

Barnen är intresserade

Camilla Bladlund, förskollärare på Råby förskola, tycker att de har en trevlig dag på Glasbolaget. Och hon uppskattar att det här projektet får alla kommunens förskolor att vara delaktiga.

– Barnen har varit så intresserade, och de är nyfikna på att se gräshoppan på glaset sedan. Vi har fått med föräldrarna i det här också, de har varit engagerade.

Från var och ett av kommunens sex olika förskoleregioner har en av barnens teckningar på gräshoppan valts ut att pryda glasen när de är klara. Glasen kommer att finnas till försäljning vid en utställning som ska avsluta projektet. Då kommer även teckningarna och målningarna på plexiglasen kommer att ställas ut för beskådning.

För varje sålt glas kommer tio kronor att gå till barnrättsorganisationen Maskrosbarn, som stödjer unga med föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk.

Blåljusnyheter i helgen: Drogbrott och inbrott

Det har varit en veckoända/helg som så många andra i brottshänseende i Håbo. Några drogbrott, en cykelstöld och ett inbrott på Mansängen.söndag 22/9 9:47

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt