Andligt. Kanske mår hunden bra av att följa med till kyrkan? Andakten hålls dock i det gamla stallet och inte i kyrkan. Foto: Most Photos

Här får fyrbenta sin egen andakt i Danderyd

På söndag är det dags för Danderyds församlings husdjursandakt. Ta med vovven och bli en del av djurens långa tradition i Bibeln – tänk Noaks ark och skapelseberättelsen.

  • Publicerad 16:06, 10 dec 2018

– Vi började med andakterna runt 2008. Åsa Mellqvist, tidigare kollega och hundälskare,
hade fått idén av en kompis i Åbo där Svenska församlingen hade ett hundläger, berättar Christina Högberg, kommunikatör i Svenska kyrkan.

Det brukar komma ett 20-tal hussar och mattar och minst lika många djur.

– Man kommer oavsett väder. Hundägare skyr inga snöstormar, säger Christina Högberg.

Varför behövs en andakt för djur?

– Husdjursandakterna är ett sätt att välkomna fler och de som annars kanske inte skulle gå till kyrkan, men som gärna går på andakt utomhus med sin bästa vän, säger Christina Högberg.

Enkel andakt

Hon framhåller att djur finns med på många ställen i bibeln.

– Tänk på Noaks ark som samlar alla arter, Jesus som ofta använder djuren i sina liknelser och och att djuren ingår i skapelsen. Djuren är ju också, på olika sätt, viktiga för oss i våra liv.

Andakterna pågår i 10 til 15 minuter.

– De är väldigt enkla med sång, musik och en berättelse eller textläsning från bibeln. Nu till jul blir det julevangeliet. Efteråt blir det fika och tid att prata och umgås.

Andakten äger rum vid Sätraängskyrkan, Sjöbergsvägen 32, söndag den 16 december klockan 16.00.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36