Snyggas till. Till sommaren får Gärdet och Nationaldagsparken en ståtligare entré. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Här får Gärdet en helt ny entré

En ny entré görs just nu i ordning i slutet av Valhallavägen, vid övergången till Ladugårdsgärdet.

  • Publicerad 16:32, 3 feb 2020

Har du sett att de börjat gräva vid ingången till Gärdets gröna fält, där efter rondellen till vänster om tv-huset?

Det är Kungliga Djurgårdens förvaltning som håller på att bygga en ny entré till Ladugårdsgärdet och Nationalstadsparken.

Två murar i granit, en halvmeter höga, ska sättas upp på vardera sida och forma en ingång till fälten. Det blir också en ny informationsskylt och karta, samt nya parksoptunnor till höger när man gått in genom murarna.

"Inte så tydligt"

– Vi försöker få till en trevligare och värdigare entré. Genom hela stan löper en gräns mellan stadens mark och kungens mark. När man passerar den gränsen kommer man ut på Djurgården och också ut i Nationalstadsparken. Men det är inte alltid så tydligt. Det är svårt att förstå var Djurgården och Nationalstadsparken börjar och slutar, säger Magnus Andersson, slottsfodge på Kungliga Djurgårdens förvaltning.

Idén bottnar i några gamla skisser från landskapsarkitekten Sture Koinberg – en av förvaltningens ”hovarkitekter” som ritat många fina områden på Djurgården, så som Galärparken och entrén till Junibacken. Han ritade en ny entré till Gärdet redan 2005.

– Vi tyckte det vore kul att få till nu när Nationalstadsparken fyller 25 år, säger Magnus Andersson.

Pengarna kommer från Länsstyrelsen, som ger bidrag för underhåll av Nationalstadsparken.

Den nya entrén ska stå klar till sommaren.

Nationalstadsparken...

...är ett skyddat område och ett riksintresse som har stor betydelse för det nationella kulturarvet, ortens ekologi och människors rekreation.

...har sin officiella ingång vid Djurgårdvägen 2.

... är 27 kvadratkilometer stor.

...rymmer delar av Skeppsholmen, Kastellholmen, Stockholms sjögård och Fjäderholmarna, Norra Djurgården, Ladugårdsgärdet, Djurgården, Bergshamra, Ulriksdal, Hagaparken, Brunnsviken och Edsviken.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre