Prisa Gud! Gympan fortsätter! Efter nedläggningen har lokala krafter sammanstrålat för att fortsätta träna i kyrkans gympasal. Foto: Sacharias Källdén

Här får gympafolket i Skarpnäck revansch

Nytt år, ny förening. Att Friskis & Svettis Stockholm lagt ner sin verksamhet i Skarpnäck på grund av besöksbrist märktes föga när årets första gympapass hölls i kyrkan i tisdags.

  • Publicerad 16:30, 13 jan 2020

– Jag förutsätter att alla vill gympa!

De uppmuntrande orden från gympaledaren Katarina Johannesson möts av applåder i Skarpnäckskyrkans träningslokal, och kvällens första radioplåga dundrar igång i högtalarna.

Runt 80 kroppar börjar röra sig i sidled med armarna sträckta mot skyn, medan en bouzouki går varm till ett eurodiscobeat. Det är så fullt att undertecknad trängs in i ett hörn, och fotografen Sacharias Källdén klättrar upp i en ribbstol.

– Vi får inte släppa in fler, säger en förtjust Karl Nordlander som tillhör de mest rutinerade deltagarna.

Han har krigat för det här. I höstas meddelade Friskis & Svettis Stockholmsförening att de skulle lägga ner sin verksamhet i Skarpnäck, med bland annat medlems- och besökstapp som skäl. De gympatokiga Skarpnäcksbornas missnöje haglade, men det kunde inte hjälpas. Styrelsens beslut stod fast.

Det gjorde emellertid också vårens bokningar av kyrkans träningslokal; 90 000 kronor för pass som Stockholmsföreningen inte längre tänker genomföra.

Veckorna som följt har Karl Nordlander därför ägnat åt att skissa på stadgar och pussla ihop ett januarischema. Inte för Friskis & Svettis räkning, utan för Föreningen Skarpnäcksjympans vänner som bildades den 15 december.

– Alla var ledsna i början, men så fort vi fick idén om att starta en förening så gick sorgsenheten över. Nu känns det fantastiskt, det har varit en väldig entusiasm och mycket arbete, säger Karl.

Vad beror engagemanget på?

– Vi älskar gympa! Och de flesta funktionärer bor häromkring.

Det gäller också kvällens ledare Katarina Johannesson, som hållit i gympapass i 13 år och "nästan hela tiden i Skarpnäck". Utöver passen här har Katarina även erfarenhet som ledare på Friskis & Svettis i Skanstull.

Skarpnäcksgympan sticker dock ut i ett avseende i hennes ögon.

– Är det någon som inte kommer så blir den personen saknad. Man kan komma ensam men man är inte ensam, säger Katarina.

Hon får medhåll av Bagisbon Karin Lindqvist, 61, som gympat här sedan starten 1986.

– Jag älskar det här, gemenskapen! Man blir glad i hela sin själ. Musiken kan vara lite hög, men jag har öronproppar, säger hon.

Uppemot sex pass i veckan är planerade denna första månad. Även om besökssiffrorna inte alltid är lika höga som i kväll är Karl Nordlander inte orolig för att ambitionsnivån ska mattas av med tiden. Gympa är helt enkelt "en sådan fantastiskt fin träningsform".

– Vi räknar med att hålla på i många år, i flera decennier, säger han.

Karl Nordlander tycker att gympan är en viktig mötesplats för området och startade därför initiativet. Foto: Sacharias Källdén

Skarpnäcksbon Karin Lindqvist är glad att få fortsätta, då hon varit med ända från starten för nästan 40 år sedan. Foto: Sacharias Källdén

Fakta: Ska bli lokal Friskis-förening

Gympapassen är gratis i januari, men på sikt är det meningen att träningsavgiften ska ligga på några hundralappar under vårterminen.

Även namnet Föreningen Skarpnäcksjympans vänner är tillfälligt. Tanken är att till våren döpa om sig till IF Friskis & Svettis Skarpnäck, när riksföreningen väl gett dem tillåtelse att bilda en egen "F&S"-föreningen.

Gympagänget. Vännerna Andreas Lagercrantz, Isabel Magnusson, Annapia Johansson och Paula Kanberg tränar ofta tillsammans. Foto: Sacharias Källdén