En introduktionsförskola och en öppen förskola flyttar in i till Hässelängen. OBS bilderna är genrebilder. Foto: Mostphotos

Här får Hässelby en ny öppen förskola

Nyligen kom nyheten att parkleksverksamheten på Hässelängen skulle flytta ut. Då var det oklart vad de skulle bli av lokalerna – men nu är beskedet att en öppen förskola och en introduktionsförskola ska flytta in.

  • Publicerad 11:07, 23 jan 2020

Öppen förskola och introduktionsförskola

Öppna förskolan är till för föräldrar med barn i åldern 0–5. Där kan föräldrar träffa andra föräldrar, byta erfarenheter och leka med sina barn. På plats finns pedagoger som stöd.

Introduktionsförskolan är till för att hjälpa nyanlända med småbarn att ta sig in i det svenska samhället och lära sig svenska.

Sedan en tid tillbaka har stadsdelen gjort en översyn av de öppna förskolor som finns i Hässelby och Vällingby.

Det har bland annat landat i att en öppen förskola och en introduktionsförskola ska flytta till Hässelängen, där det tidigare funnits parkleksverksamhet.

– Det är lokaler som vi tycker är bra för den här typen av verksamhet. Det ligger centralt, har en fin park utanför och är nära till andra skolor och förskolor, säger Birgitta Thulén, avdelningschef för förskolor i Hässelby-Vällingby.

Ambitionen är att Hässelängens förskoleverksamheter ska starta upp under våren.

– Lokalerna har tidigare varit till för ungdomar. Nu ska de vara till för yngre barn och föräldrar, så vi måste möblera om lite, säger Birgitta Thulén.

Barnens protest: Lägg inte ner vår parklek i Hässelby

Ser över öppettider

Stadsdelen kommer också att se över de öppna förskolornas öppettider under våren, men än har inga beslut om vad det kommer att innebära tagits.

– Hur det blir kan jag inte svara på idag, utan det ska diskuteras med personal och rektorer. Men vi försöker göra det så bra som möjligt, säger Birgitta Thulén.

Under 2020 kommer det också ske en satsning på introduktionsförskolor, för att hjälpa nyanlända med småbarn att ta sig in i samhället.

– Om det blir som tänkt ska vi samarbeta med SFI. Förhoppningen är också att vi ska kunna anställa nyanlända som kan jobba på introduktionsförskolorna, säger Birgitta Thulén.

I Vita villan i Smedshagen ligger en av de öppna förskolor i Hässelby-Vällingby. Och den ska inte flytta någonstans, menar förvaltningen. Foto: Mikael Andersson

Vita villan

Samtidigt har föräldrar, som brukar besöka den öppna förskolan i Vita villan i Smedshagen, fått höra att den verksamheten ska flytta ut.

Men så är inte fallet, uppger Birgitta Thulén, som berättar att Vita villan kommer fortsätta med öppen förskola och introduktionsförskola.

Stockholm Direkt