"Som hbtq-community har vi ett stort ansvar att fördela resurserna till dem som behöver det mest", säger Jenny Eiseb Söderstrand, projektledare på Egalia som ska öppna fritidsgård för hbtq-personer i Skärholmen. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Här får hbtq-ungdomar sitt egna häng

En plats där hbtq-ungdomar kan mötas, byta erfarenheter och vara normen. Det kan bli verklighet i Skärholmen efter sommaren, sedan RFSL-projektet Egalia fått medel av Region Stockholm.

  • Publicerad 10:45, 9 maj 2019

Sedan tidigare driver RFSL Stockholm fritidsgården Egalia för hbtq-ungdomar i Danvikstull på Södermalm. Efter sommaren kan en filial öppna upp även i Skärholmen.

– Tanken är att det ska vara en mötesplats en dag i veckan. Målet är att bryta det sociala utanförskapet och öka den psykiska hälsan hos hbtq-ungdomar, säger Jenny Eiseb Söderstrand, projektledare för Egalia.

Att växa upp som hbtq-person (homosexuell, bisexuell, trans- eller queerperson) är inte helt lätt, säger hon. Många har erfarenhet av våld eller hot om våld, alla vågar inte komma ut, omvärlden är oförstående, självmordsstatistiken är hög – speciellt bland unga transpersoner.

– Det behövs platser där de kan känna att de inte är ensamma och kan skapa nya sociala nätverk. Där det finns trygga vuxna hbtq-personer som ledare och där de kan bli stärkta i sin identitet. På det sättet kan mötesplatsen bli en språngbräda ut i samhället – tanken är inte att de ska komma dit och isolera sig, utan att de ska hitta andra människor och tillsammans gå ut och möta världen, säger Jenny Eiseb Söderstrand.

Varför räcker inte de vanliga fritidsgårdarna?

– Även om det alltid sägs att alla är välkomna upplever inte alla det så. Det kan handla om ord som används eller oproblematiserad homofobi. Då kan det behövas en plats där man kan känna sig trygg, ett safe space där man för en gångs skull får vara normen för en stund.

Öppnar i september

RFSL har precis blivit beviljade projektmedel från Region Stockholm, tidigare landstinget, för att öppna mötesplatsen i Skärholmen.

– Skärholmen är en bra knytpunkt och det är lättare för ungdomar att komma dit anonymt vilket är viktigt för att vi ska kunna nå dem som av olika anledningar inte kan vara öppna med vem de är. De kan säga att de är på väg till centrum eller bio, säger Jenny Eiseb Söderstrand.

Ännu är det inte bestämt var mötesplatsen ska ligga, men tanken är att ha öppet en dag i veckan och rikta sig till hbtq-ungdomar mellan 13 och 19 år från Skärholmen, Huddinge, Botkyrka och Södertälje och närliggande områden.

– Förhoppningen är att vi ska starta i september och våra medel räcker till april nästa år. Det är tyvärr ganska kortvarigt, men jag hoppas att politikerna ska se vikten av att fortsätta verksamheten och ta ansvar för det, säger Jenny Eiseb Söderstrand.

Mötesplatser för hbtq-ungdomar

Sedan 2007 driver RFSL fritidsverksamheten Egalia, som är öppen för alla ungdomar som är eller tror sig vara hbtq+, det vill säga homosexuella, bisexuella, transexuella, queer eller andra läggningar och sexualiteter som inte faller inom heteronormen.

I Stockholm finns också mötesplatsen HBTkul som drivs av fältare i Farsta, Indigo på Alviks kulturhus, Iris på Lidingö och Spektrum på Södergården på Södermalm.