De passionerade bibliotekarierna Johanna Härenstam, Annika Lindbom Bergstrand, Maria Stenmark och Anna Aspenström (den sista ej på bild) har fixat fram en alldeles egen debattscen till Hornstull. Foto: Anna Lundblad

Här får Hornstull en ny debattscen

Hornstullsborna är en alldeles särskilt samhällsengagerad skara. Det menar i alla fall områdets bibliotekarier, som nu satsar på egen debattscen lagom till valet.

  • Publicerad 17:10, 20 feb 2018

– Man brukar säga att om man ska hitta en bibliotekarie ska man leta efter någon som ser ut att leta efter något. Det ligger i ett biblioteks natur att det är en plats för att ställa frågor, väcka tankar och söka information.

Det säger Johanna Härenstam, producent på Hornstulls bibliotek, som nu bygger en helt ny debattscen. Under våren ska det här bli allt från debatter om utformningen av Hornsbrukspassagen till tankeväckande föreläsningar av författare som Johannes Anyuru.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Målet är att lyfta samhällspolitiska frågor och skapa intressanta diskussioner mellan Södermalmsborna. Initiativet kommer från Hornstullsbibliotekarierna själva, som vill fånga upp det engagemang de känt hos sina besökare.

– Det är alltid människor här som kommer med förslag och idéer på föreläsningar och liknande, som också blivit verklighet. Vi har en oerhört engagerad publik. Nu kände vi att vi ville ta det ett steg längre, och då föddes tanken om en debattscen, säger Johanna Härenstam.

"Allas tankar spelar roll"

Ännu en anledning till att satsningen behövs är att biblioteket på Medis flyttat in i betydligt mindre lokaler i Söderhallarna medan den utdragna renoveringen av Medborgarhuset pågår, menar Johanna Härenstam.

– Vi behöver biblioteken som mötesplats, det här är ett sätt att stärka upp det, säger hon och fortsätter:

– Det är förstås särskilt viktigt när det är valår. Många kan känna att det är svårt att relatera till det och ännu svårare att göra sin röst hörd. På det här sättet underlättar vi för människor att föra fram sina åsikter, här spelar allas tankar roll.

Satsningen är planerad att pågå löpande under 2018 och 2019, men bibliotekarierna hoppas att projektet kan fortsätta ännu längre.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Höjdpunkter ur programmet

22 februari – ”Vem äger staden?”. Paneldebatt mellan författaren Madeleine Hjort, Södermalms stadsdelsnämnds ordförande Anders Göransson och gerillavirkaren Auro Ricking om och i så fall hur man kan påverka det offentliga rummet

6 mars – "Hornsbrukspassagen kan förändras!". Hur kan en tråkig tunnel bli en rolig plats? Arkitekter presenterar sina idéer och bjuder in till samtal om hur gångtunneln mellan Hornsgatan och Hornsbrukspassagen kan bli en tryggare och trivsammare plats.

8 mars – "Alla tiders bästa kvinnliga författare". Litteraturentusiasten Lena Kjersén Edman tipsar om stora kvinnliga författare.

9 april -- Författarafton med Augustprisade Johannes Anyuru.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.