Här får hundarna i Norrort nya trendiga sportfrisyrer

Frida får en sportig frisyr och ­Bailey njuter av att bli av med sin långa, varma päls. Det är högtryck hos hundfrisörerna Mariella och Helén i Bredden.

  • Publicerad 10:33, 17 aug 2019

De flesta hundar är stamkunder och går till samma frisör. Precis som vi människor.

Hundsaxarna och klippmaskinerna går varma i Bredden i Upplands Väsby. Det är många som vill få sin hund fin - så många att väntetiden på hundklipp och trim är minst en månad.

– Vi har fyra hundfrisörer och letar med ljus och lykta efter en femte, berättar Marie Kvamme, butiksägare på Arken Zoo.

Mariella Angnér är en av de fyra hundfrisörerna som jobbar för fullt. För dagen tar hon hand om lilla Frida, en bichon bolognese och Helén Hallberg gör yorkshireterriern Bailey fin. De jobbar sida vid sida i ”trimmis”, som rummet heter.

Egen klippning

– Varje ras har en standardklippning och vi försöker klippa rasenligt. Men när det gäller sällskapshundar vill folk gärna ha en egen klippning. I stan är det populärt med lite längre frisyrer, men på landet är lite kortare sportfrisyrer inne, säger Mariella Angnér.

Varje hundklippning börjar dock alltid med tvätt, schampo och inpackning.

– En smutsig päls blir lätt tovig och då kan det bildas sår under som hunden far illa av. Dessutom kan det sitta grus kvar som förstör saxen, säger Helén Hallberg.

Frida, som är stamkund (eller ska vi kanske säga stamhund?) njuter av tvätten när Mariella med vana, varsamma händer masserar pälsen. Men när fönen kommer fram är det lite jobbigare. Det blir hörselskydd för både Frida och frisören.

– Fönen är lite stressande men nödvändig för att pälsen ska blir rak. Då blir den lättare att klippa, säger Mariella nAgnér.

Sedan börjar klippningen, först med maskin och sedan detaljklippning med sax. Mariella rundklipper huvudet, som på en valp, och klipper pälsen på kroppen jämnlång.

– Fridas päls är silkig och har en mjuk kvalitet, den kan vara svår att få helt jämn, säger Mariella.

Två till tre timmar

En klippning tar i genomsnitt två timmar för en liten hund, tre för en större.På Arken Zoo tar man emot alla möjliga raser, men de vanligaste är mindre hundar som tax, schnauzer och yorkshireterrier samt de populära blandningarna labradoodle och cockerpoo.

– Men förra veckan hade vi en leonberger här, en bjässe på 72 kilo. Då får man klippa på golvet, säger Helén Hallberg.

Går det mode även i hundfrisyrer?

– Ja, just nu ser vi en trend som kallas ”asian fusion”. Det är en lite nallebjörnsaktig stil där man klipper kroppen tajt och sparar väldigt långa ben. Man klipper huvudet gulligt, lite runt vid nosen. Så dockaktigt som möjligt, säger Mariella som tycker att pudeln är den ras som är mest tacksam att klippa i ”asian fusion”.

Man bör klippa sin hund varannan till var tredje månad för att hålla päls och hund i gott trim.

– När vi håller på med hunden gör vi även en liten minihälsokontroll. Vi tittar efter sår och fästingar och kollar mun- och tandhälsa. Det finns fall där vi hittat knölar på hundarna och då hänvisar vi till veterinär, berättar Mariella.

Nu börjar Frida bli klar och matte Rita kommer för att hämta sin guldklimp. Men först lite glanssprej i pälsen och rosett runt halsen.

Det blir ett kärt återseende, även om det bara var knappt två timmar sedan de sågs.

– Å, så fin hon blev, säger Rita när Frida flyger upp i famnen.

Så blir du hundfrisör

Det finns flera vägar att gå för att bli hundfrisör. Här är några exempel:

Dog Planet, Stockholm. 8 veckors kurs i klipp, trim och djursjukvård.
Hundfrisörutbildning på Hundens Hus i Stockholm. Praktisk visning av olika hundar, lärarledd praktik på skolan, föreläsningar samt minst 40 praktikhundar på hemmaplan.
Fördjupad pälsvårdskurs på Realgymnasiet i Stockholm.

Behovet av hundfrisörer är stort och du har därför god chans att få jobb inom yrket.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Kritik när skejtpark i Vilundaparken dröjer

Nyheter "Styret har gett arbetet låg prioritet" För drygt ett år efter sedan slog kommunstyrelsen fast att det ska byggas en skatepark i Väsby. Men ännu har inget hänt. Väsbyalliansen hänvisar till problem med placeringen i Vilundaparken.tisdag 18/2 16:10

Fem dömda för inbrott i norra Stockholm

Nyheter Åklagare: Positivt att vi lyckats bryta en inbrottstrend Fyra män och en kvinna har dömts till fängelse och skyddstillsyn för 18 inbrott i bostäder i norra Stockholm.måndag 17/2 15:37

Lista: Det här kan du göra i Väsby på sportlovet

Nyheter ✓Prova på jonglering ✓Träffa en gamer ✓Studsa i hoppborg Snart är sportlovet här! För barn och unga som är kvar i Upplands Väsby under lovet finns mycket att göra. Här listar vi några av aktiviteterna.måndag 17/2 11:00
Stockholm Direkt