UPPTRÄDDE. Kungliga Hovkapellets mässingssextett gjorde balkongspelningar för boende och patienter på Stockholms sjukhem. Foto: Claudio Britos

Här får isolerade sjukhemmet kunglig underhållning

Vi var med när delar av Kungliga Hovkapellet gjorde balkongspelningar för boende och patienter på Stockholms sjukhem.

  • Publicerad 16:57, 6 maj 2020

Dörrar och fönster stod öppna, i parken och på balkonger satt åhörarna när Kungliga Hovkapellets, Kungliga operans orkester, mässingssextett besökte Stockholms sjukhem under tisdagen för att ge två konserter för både boende och patienter. På repertoaren stod ”pärlor ur svensk underhållningsmusik från förra århundradet” med bland andra Ernst Rolf, Carl Gerhard och Evert Taube. 76-åriga Birgitta Ekman sjöng med i de flesta låtarna.

– Jag känner mig som en 50-åring. Blir bara piggare av Operan. Favoriten var nog låten Änglamark av Evert Taube, säger hon.

– Jag kan sitta ute hela dagen. Så skönt att få lyssna till ljuvlig musik, säger hon innan hon rattar sin permobil mot nästa spelning.

Det var Kungliga Hovkapellets mässingssextett som själva hörde av sig och undrade om de fick komma och spela, berättar Marianne Spiik, kommunikationschef på Stockholms sjukhem. Nu när Operans verksamhet ligger nere håller de igång och försöker sprida lite ljusglimtar i tillvaron för andra, uppger hon och på Stockholms sjukhem uppskattar man initiativet.

– Vi försöker göra det vi kan i de här coronatiderna för att hitta alternativa former att sprida lite glädje bland våra boende och patienter. Vi har haft ett par park- eller balkongkonserter och det har varit väldigt uppskattat. Till exempel var Ung Omsorg, som annars träffar våra boende men inte kan det nu när det är besöksförbud, här och sjöng vårsånger, säger Marianne Spiik.

SJÖNG MED. Birgitta Ekman, till höger, sjöng med under konserten. Änglamark av Evert Taube var favoriten. Foto: Claudio Britos

SPELNING. Två konserter, för boende och patienter, bjöds det på. Foto: Claudio Britos

"Vill erbjuda glädje"

Coronavirusets spridning har såklart påverkat hela verksamheten. Hur många boende eller patienter som är smittade eller har avlidit uppges inte av sekretesskäl.

– Vi fick tidigt ett uppdrag av regionen att vårda covid-19 patienter och vi ser samma trend som dem. Det är ett högt tryck men det ökar inte i samma takt som tidigare, det är en viss minskning

Hur jobbar ni för att minska smittspridningen?

– Vi har haft besöksförbud länge och vi jobbar enligt de hygienregler som finns inom Regionen. Det är jätteviktigt att skydda våra boende och patienter.

Att mitt i det mörka sjukdomsförloppet med besöksförbud kunna ge deras boende och patienter en stunds underhållning är därför väldigt betydelsefullt och något de ska fortsätta med enligt Marianne Spiik.

– Det är viktigt, vi vill kunna erbjuda någon form av glädje och underhållning även i de här tiderna. Vi försöker hitta olika former för att det, säger hon.