Nyskyltat. I och med en ombyggnation av tre övergångsställen på Ynglingavägen i Jakobsberg kom Järfällas första Fru Gårman-skyltar på plats tidigare i höst. Foto: Louise Bornhall

Här får Jakobsberg sin första Fru Gårman

Nu har Herr Gårman blivit Fru Gårman vid tre övergångsställen i Jakobsberg. Något som får både ris och ros av Järfällaborna – men skyltarna är här för att stanna.

  • Publicerad 11:35, 21 nov 2018

Under tisdagen la kommunen upp en bild på sin Facebook-sida föreställande de nya skyltarna vid tre övergångsställen i korsningen vid Yngligavägen/Slöjdvägen i Jakobsberg.

Där är det nämligen numera Fru – och inte Herr – Gårman som spatserar över vägen.

Och skyltarna har väckt ett stort engagemang – på knappt ett dygn har bilden fått runt 500 "likes", delats över 25 gånger och fått både ris och och ros i kommentarsfältet.

Det var när korsningen byggdes om i oktober, och det var dags att beställa nya skyltar som kommunen bestämde sig för att det var Fru och inte Herr Gårman som skulle få visa vägen.

– Vi har byggt om den här korsningen för bättre sikt och framkomlighet. I samband med ombyggnationen skyltade vi upp Fru Gårman, vilket är kommunens första, säger Joanna Saber, trafikingenjör i Järfälla.

Fru Gårman-skyltarna har samma prislapp som Herr Gårman, berättar hon.

Hur väcktes idén?

– Vi tyckte att det var dags! Skylten är officiell och har funnits i många år, och finns i många andra städer och kommuner.

Det kan bli fler Fru Gårman-skyltar i Järfälla framöver – men bara på nya övergångsställen eller vid de som byggs om. Inga befintliga skyltar är planerade att bytas ut.

Stockholm Direkt