Utbyggnad. Flera sträckor i kommunen kan få en förbättrad cykel- och gångbana under året. Foto: Ylva Bergman

Här får Järfälla nya gång- och cykelvägar

Flera förbättringar av Järfällas gång- och cykelvägar är på gång under 2020. Bland annat kommer en ny cykelbana byggas vid Skälbyskolan. "Vi har landat i det efter möten med skolan", säger Joanna Saber, trafikingenjör.

  • Publicerad 16:35, 3 feb 2020

Förra året gjordes flera utbyggnader och förbättringar av Järfällas gång- och cykelbanor, och i år fortsätter kommunen arbetet. Fokus läggs framför allt på vägar runt kommunens skolor. Nyligen blev det klart att Budkavlevägen vid Skälbyskolan får en förbättrad gång- och cykelbana.

– Vi har landat i det beslutet efter möten med skolan. De vet ännu inte om det, så det blir en nyhet även för dem. Vi kommer att mäta in den och se över ytorna först, men förhoppningsvis kommer vi kunna bygga den i år, säger Joanna Saber, trafikingenjör i Järfälla.

Den nya cykel- och gångvägen kommer att gå mellan Flintvägen och Fornvägen.

Byleden rustas upp och breddas

Även eleverna på Björkebyskolan får en förbättrad gång- och cykelbana i närheten. Det är Byleden mellan Österdalsvägen och Skälbyvägen, en sträcka på cirka 500 meter, som planeras att rustas upp.

– Det är ett regionalt cykelstråk som är väldigt smalt. Här cyklar enormt många dagligen eftersom den går till Stockholms stad, så den är prioriterad, säger Joanna Saber.

Andra sträckor där det byggs gång- och cykelbana är på Vasavägen i Jakobsberg, mellan Folkungagatan och Frihetsvägen. Och på Kungsstråket breddas den regionala cykelvägen fram till Bonäsbadet i Kallhäll.

Exakt när förbättringarna och utbyggnaderna kommer att genomföras finns ingen tidsplan för i nuläget.

– Det blir bättre tillgänglighet för alla trafikantgrupper. Just nu har vi inga utlagda jobb på entreprenörer, men troligtvis under året, säger Joanna Saber.

Sträckor som ska breddas eller byggas

Skälby

✓ Byleden mellan Österdalsvägen och Skälbyvägen, en sträcka på 500 meter, ska rustas upp.

✓ Budkavlevägen mellan Flintvägen och Fornvägen får en förbättrad cykel- och gångbana.

Jakobsberg

✓ Gångbanan på Vasavägen utökas till en cykel- och gångbana mellan Folkungavägen och Frihetsvägen.

✓ Det utreds huruvida gångbanan på Frihetsvägen, mellan Vasavägen och Engelbrektsvägen, går att breddas till gång- och cykelbana. Det är ännu oklart om projektet blir av.

✓ Utmed Viksjöleden, mellan Drabantvägen och Magnusvägen, ska det byggas en cirka 500 meter lång gång- och cykelbana.

Kallhäll

✓ Kungsstråket breddas fram till Bonäsbadet.

Visa merVisa mindre