Botkyrka kommun ger nyanlända barnfamiljer ett förstahandskontrakt efter sex månader. Foto: Arkivbilder

Här får nyanlända bostadskontrakt efter sex månader

Efter två år har nyanlända själva ansvar att själva hitta en bostad. Det menar flera kommuner som nu säger upp deras hyreskontrakt. Men i Botkyrka har man valt en annan väg – här får nyanlända barnfamiljer förstahandskontrakt efter ett halvår.

  • Publicerad 15:20, 12 mar 2018

Frågan har blivit aktuell sedan flera kommuner, bland annat Lidingö, börjat säga upp nyanlända från sina hyreskontrakt efter två år. Samtidigt som den så kallade etableringsfasen går ut.

– Vi har resonerat som så att när du kommer till Sverige och får uppehållstillstånd och kommunplaceras så är du under de första två åren inne i etableringsfasen. Därefter ska man vara precis som någon av oss eller vem som helst annars i det här landet. Då har vi ordningen att alla vi är ansvariga för vår egen boendesituation, sa Carl–Johan Schiller (KD), kommunalråd i Lidingö kommun i ett inslag i Agenda.

I Botkyrka fungerar det annorlunda.

Nyanlända barnfamiljer som kommer till kommunen genom anvisningslagen erbjuds en lägenhet i Botkyrkabyggen.

– Om allt går bra och man sköter sig kan kontraktet konverteras till ett förstahandskontrakt, tidigast efter 6 månader, säger Susanne Hedlund, flyktingsamordnare.

Sedan 2016 har 51 nyanlända familjer erbjudits lägenhet av Botkyrkabyggen. Totalt har bostadsbolaget cirka 10700 lägenheter.

Modulhuskontrakt på fem år

Ensamstående nyanlända erbjuds boende i modulhusen i Brantbrink och det modulhusboende som snart öppnar i Tumba. De får kontrakt på fem år, för att hinna stå i bostadskön i några år för att öka chanserna att gå direkt till en egen bostad, enligt Susanne Hedlund, flyktingsamordnare.

Ny framtid på tio kvadrat – nu vill Fared hitta ett jobb och spela fotboll igen

BotkyrkaDirekt hälsade på de nyanlända i modulhusen i Brantbrink 2016. Foto: Sara Ringström

Initiativtagare. Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Sara Ringström

I går kväll debatterade Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande i Botkyrka, frågan i SVT:s nyhetsprogram Agenda mot Carina Wutzler (M), kommunalråd i skånska Vellinge.

"Skapar parallellsamhällen"

Östlin var kritisk till att Vellinge säger upp nyanlända från hyreskontrakt efter två år och kallade det för en stupstock som försvårar integration och stärker utanförskap.

– När man varken har en boende och arbete så blir man utelämnad till svartkontrakt och det är ju då ett parallellsamhälle som växer fram. Det sätter människor i en enorm utsatthet som vi vet att kriminella gäng kan profitera på, sa hon.

Nyanlända flyttar till Tumba – då samlar kyrkorna grannarna

"Kan inte särbehandla nyanlända"

Carina Wutzler (M) menade att kommuner inte kan särbehandla vissa invånare framför andra.

– Vi tar ansvar för de nyanlända, bosättingslagen säger inte att man ska få ett kontrakt på livstid. Jag tror att det är bra att ta ett eget ansvar och att många kan göra det, sa hon.

Men Botkyrkabyggen har en lång bostadskö, varför ska nyanlända få gå före, undrade programledaren.

– Jag tänker att det finns olika förutsättningar för olika människor. Är du ny i Sverige har du inte de sex år i kö som krävs för att få en bostad, sa Ebba Östlin, som lyfte fram att Botkyrka samtidigt har byggt ungdomsbostäder de senaste åren.

Starka känslor om nya flyktingboendet vid Tumba gymnasium

Nyanlända

Anvisningslagen kom 2016. Den innebär att alla kommuner ska ta emot nyanlända på anvisning från Migrationsverket och erbjuda dem en bostad i kommunen.

2016 tog Botkyrka emot 158 nyanlända, 2017 tog man emot 138. Under 2018 ska man ta emot 92 personer på anvisning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.