BVC. Ny amningsmottagning öppnar permanent i Sollentuna på Rotebro BVC. Foto: Mostphotos

Här får nyblivna mammor hjälp med amning

Barnavårdscentralen i Rotebro har under två års tid haft ett pilotprojekt med en amningsmottaning. Nu ska den bli permanent och ett exempel för nya mottagningar i länet.

  • Publicerad 16:30, 6 mar 2020

Traditionellt sett har det här skötts av barnmorskor på sjukhusen.

I veckan meddelade Region Stockholm att två nya permanenta amningsmottagningar öppnar för att ge stöd till nyblivna mammor med amning.

En av dem är barnavårdscentralen i Rotebro. Där har man under två års tid drivit en testverksamhet, som föregångare till fler amningsmottagningar. Inom de närmaste åren väntas ett tiotal amningsmottagningar öppna i länet.

Nu har amningsmottagningen öppet två dagar i veckan.

I höst blir det en av de första som har öppet på heltid, berättar Ulrika Lindström, verksamhetschef på Rotebro BVC:

– Det har fallit väldigt väl ut för oss, där man har kunnat forska och se resultat att en mottagning för stöd till amning funkar i primärvården i stället för sjukhusen, säger hon.

Upptagningsområdet för amningsmottagningen är i dag bland annat Sollentuna och Upplands Väsby, och omfattar ungefär 2 500 nyblivna mammor.

Ulrika Lindström förklarar vidare:

– Traditionellt sett har det här skötts av barnmorskor på sjukhusen. Politiken har sett behovet av att det här finns i primärvården, och nu kommer man specialisera amningshjälp på barnavårdscentraler. Det är Rotebro BVC först ut med.

Vad kan det vara för hjälp man behöver?

– Det kan vara stöttning i att öka självförtroendet i amning. Frågor om barnet, hur man fortsätter sin amning, hur man avslutar den. Eller frågor kring hur barnet ska gripa tag i bröstet. Allt kring stöd kring amning, säger Ulrika Lindström.

I september planeras Rotebro BVC öppna amningsmottagningen på heltid.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50

Så påverkas lokala näringslivet av coronakrisen

Nyheter Många vill stötta verksamheter i sina kvarter Det lokala näringslivet påverkas mycket av den rådande coronakrisen. För många uteblir intäkterna helt, andra lyckas på olika sätt ställa om för att möta nya behov. Samtidigt vill många lokalbor...fredag 3/4 13:32
Stockholm Direkt