BVC. Ny amningsmottagning öppnar permanent i Sollentuna på Rotebro BVC. Foto: Mostphotos

Här får nyblivna mammor hjälp med amning

Barnavårdscentralen i Rotebro har under två års tid haft ett pilotprojekt med en amningsmottaning. Nu ska den bli permanent och ett exempel för nya mottagningar i länet.

  • Publicerad 16:30, 6 mar 2020

Traditionellt sett har det här skötts av barnmorskor på sjukhusen.

I veckan meddelade Region Stockholm att två nya permanenta amningsmottagningar öppnar för att ge stöd till nyblivna mammor med amning.

En av dem är barnavårdscentralen i Rotebro. Där har man under två års tid drivit en testverksamhet, som föregångare till fler amningsmottagningar. Inom de närmaste åren väntas ett tiotal amningsmottagningar öppna i länet.

Nu har amningsmottagningen öppet två dagar i veckan.

I höst blir det en av de första som har öppet på heltid, berättar Ulrika Lindström, verksamhetschef på Rotebro BVC:

– Det har fallit väldigt väl ut för oss, där man har kunnat forska och se resultat att en mottagning för stöd till amning funkar i primärvården i stället för sjukhusen, säger hon.

Upptagningsområdet för amningsmottagningen är i dag bland annat Sollentuna och Upplands Väsby, och omfattar ungefär 2 500 nyblivna mammor.

Ulrika Lindström förklarar vidare:

– Traditionellt sett har det här skötts av barnmorskor på sjukhusen. Politiken har sett behovet av att det här finns i primärvården, och nu kommer man specialisera amningshjälp på barnavårdscentraler. Det är Rotebro BVC först ut med.

Vad kan det vara för hjälp man behöver?

– Det kan vara stöttning i att öka självförtroendet i amning. Frågor om barnet, hur man fortsätter sin amning, hur man avslutar den. Eller frågor kring hur barnet ska gripa tag i bröstet. Allt kring stöd kring amning, säger Ulrika Lindström.

I september planeras Rotebro BVC öppna amningsmottagningen på heltid.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Grattis om du köpte lägenhet i Sollentuna 2015

Nyheter De senaste månaderna har priserna på bostäder, och på lägenheter i synnerhet, stått anmärkningsvärt stilla i Sollentuna. Men i lite längre perspektiv har prisutvecklingen varit tydligt gynnsam.tisdag 29/9 15:04

Sollentuna tappar i rankning av företagskommuner

Nyheter Företagsklimatet i Sollentuna får sämre betyg än i fjol och kommunen tappar sex platser i Svenskt Näringslivs årliga rankning. Trots tappet är Sollentuna på elfte plats av Sveriges 290 kommuner, och...tisdag 29/9 8:25

Massor av aktiviteter för Sollentunas seniorer i veckan

Nyheter Den här veckan uppmärksammar kampanjen Balansera Mera hur förebyggande arbete kan minimera risken för fallskador hos äldre. I Sollentuna är det Solom och Sollentuna Seniorgymnastik som står för...måndag 28/9 8:02