Hjälper. Frida Hovmöller, Diana Arambasic och Camilla Björklund leder Dans för hälsa i Täby. Foto: Mikael Andersson

Här får oroliga tjejer släppa kraven

Att många unga tjejer lider av psykisk ohälsa är ingen nyhet. Men ändå finns det många som inte får hjälp. I Täby har man startat Dans för hälsa. Hit får tjejerna komma för att slappna av och släppa sin oro med hjälp av dans.

  • Publicerad 11:59, 28 apr 2020

Man märker att det betyder mycket.

I en ljus, stor lokal till hög peppig musik dansar Camilla Björklund, fritidsledare, Diana Arambasic, legitimerad naprapat och Frida Hovmöller, legitimerad sjukgymnast. Med tydliga, enkla och uppmuntrande instruktioner visar de upp hur det kan se ut på ett danspass i projektet Dansa för hälsa. En insats för unga tjejers psykiska ohälsa, baserad på forskning från Örebro universitet.

– Man såg att när tjejerna fick dansa under två terminer så har de inte lika ont, de mår bättre, de vill hänga med kompisar och har en annan lust på livet, säger Frida Hovmöller.

Tillsammans leder de tre, som alla är utbildade dansinstruktörer, ett danspass en gång i veckan för en grupp unga tjejer med stressrelaterad ohälsa. I Täby startad man upp verksamheten förra våren.

– Hit kommer de som kanske är lite för friska för att hamna inom primärvården eller psykiatrin, men de mår ändå inte bra, berättar Frida Hovmöller.

Extra viktigt i dagens samhälle

Tjejerna som kommer hit brottas med olika saker, det kan vara presstationsångest, dåligt självförtroende, stress och oro.

– Tanken är att de ska komma till dansen och släppa loss. Släppa prestationskrav och dåliga tankar om sig själv eller sin kropp och bara följa med i musiken, säger Frida Hovmöller.

Något som är extra viktigt i dagens samhälle när många aktiviteter är tävlingsinriktade och prestationsbaserade.

– Vi vill gärna hjälpa till att motverka det, säger Camilla Björklund.

Släppa loss. "Tanken är att de ska komma till dansen och släppa loss. Släppa prestationskrav och dåliga tankar om sig själv,"säger Frida Hovmöller. Foto: Mikael Andersson

Får bättre självförtroende

Under en timme värmer man upp, dansar och har en avslappning med olika moment. Man får vara med på sina egna villkor och det ställs inga krav på prestation. Alla tre ledarna vittnar om att dansen har positiva konsekvenser.

– Tjejerna får ett bättre självförtroende. Dansen gör att de blir mer närvarande i kroppen och kan släppa negativa tankar. De ser att det finns fler som mår dåligt, att man inte är ensam, säger Diana Arambasic.

– Jag tänker på en tjej som började här förra våren. I början såg man den där blyga inåtvända tjejen, sedan efter ett tag satt hon med självförtroende och var med de andra. Hon vågade ta för sig på ett helt annat sätt, säger Frida Hovmöller.

Det här är Dans för hälsa

Dansa för hälsa är en vetenskapligt utvärderad metod som kompletterar elevhälsans arbete med stressreduktion hos unga.

Dansa för hälsa grundades av Anna Duberg, medicine doktor i hälsovetenskap, 2017.

Idag finns drygt 400 utbildade instruktörer, fördelade på cirka 136 orter.

I Täby bekostar landstinget projektet som funnits i kommunen sedan förra våren. Det är ett samverkansprojekt mellan Täby kommun och Rehab Nordost Täby

Man tar emot flickor mellan 13 och 18 år.

Visa merVisa mindre

Leder. De kommer från olika håll men är alla utbildade dansinstruktörer. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt