Kulturmötesplats. I en av Kungsledens fastigheter på Gärdet ska det bli ett musik- och teaterbibliotek. "Det blir en ny samlingsplats" säger Dan Lundberg, generaldirektör på Musikverket. Foto: Jonas Andre/Kungsleden

Här får Östermalm historiskt musikbibliotek

Nästa sommar flyttar Musikverkets musik- och teaterbibliotek samt musikarkivet till Tegeluddsvägen på Gärdet.

  • Publicerad 16:28, 9 mar 2020

Snart kommer du kunna låna noter, manus till pjäser och böcker om musik och teater, eller leta upp texten till den där gamla visan från 1972 i musikarkivet – på Tegeluddsvägen 100.

Hit flyttar nämligen tre verksamheter från den statliga myndigheten Musikverket – musik- och teaterbiblioteket, Svenskt visarkiv och skivbolaget Caprice Records – sommaren 2021.

– Det är stora öppna lokaler för allmänheten att besöka för att låna böcker och noter. Vi har också rum där man kan provspela noter och lyssna på inspelningar. Biblioteket och Visarkivet har en otrolig service för många, allt från amatörorksetrar till vissångare och studenter, säger Dan Lundberg, chef för biblioteksverksamheten och ny generaldirektör för Musikarkivet från första maj.

Konserter och föreläsningar

Verksamheterna är idag utspridda på Torsgatan i Vasastan och Gäddviken i Nacka. De nya lokalerna samlar all verksamhet på ett ställe.

– För oss en väldig vinst att samla ihop hela personalen och verksamheten på ett ställe. Vi kommer ha en hel del offentliga evenemang i de nya lokalerna – konserter och föreläsningar som handlar om våra samlingar och ämnen.

Totalt får Musikverket 2 900 kvadratmeter och i huset kommer det även öppna en ny restaurang i maj 2020.
 

Om Musikarkivet

Musikverket är en statlig myndighet som bildades 2011 som en sammanslagning av flera olika musik- och teaterinstitutioner. Den äldsta är Musik- och teaterbiblioteket som grundades 1771 av Gustav III i samband med inrättandet av Kungliga Musikaliska akademien.

Verket har idag flera olika verksamheter inom musik, teater och dans. Utom biblioteket, arkivet och skivbolaget finns även Scenkonstmuseet, Elektonmusikstudion och en enhet som delar ut bidrag till det fria musiklivet. 

Visa merVisa mindre