Christer Schwartz är diakon i Johannes församling. Foto: Mimmi Epstein

Här får pensionärerna mathjälp – av pensionärer

Pensionärer i Vasastan hjälper andra pensionärer – främst med pengar till mat. På en vecka har över hundra personer anslutit sig till Johannes församlings nya Facebookgrupp.

  • Publicerad 12:04, 10 jan 2017

I december skrev vi om projektet "Familj till familj på Norrmalm", ett initiativ av Christer Schwartz som är diakon i Johannes församling. Familjer hjälper helt enkelt familjer som har det knapert med allt från leksaker och konsertbiljetter till kläder och mat. Nu har Christer Schwartz dragit i gång "Pensionär till pensionär på Norrmalm" med samma grundkoncept.

LÄS ÄVEN: Vasastadsfamiljerna som går ihop för att hjälpa grannarnas barn

– Jag möter egentligen fler pensionärer än barnfamiljer som är i behov av hjälp. Framför allt är det presentkort på mat som jag har delat ut hittills, säger Christer Schwartz.

En kvinna som fick ett presentkort förra veckan brukar alltid äta filmjölk och riskuddar de sista fyra dagarna innan pensionen kommer.

– Då får hon det att gå ihop precis. Hon blev väldigt glad för presentkortet.

Förutom mat så hoppas Christer Shwartz att gruppen ska skapa möten mellan äldre.

– Många är väldigt ensamma. Vi har gjort några utflykter med kyrkan, förra veckan var vi på Millesgården och bjöd dem som var med på inträde och fika.

Han kommer även att tipsa om saker som händer på Norrmalm, inte bara kyrkans aktiviteter.

– Till exempel om jag snappar upp att man kan klippa sig någonstans för halva priset eller om biblioteket delar ut gångstavar.

"Pensionär till pensionär" har fått över hundra medlemmar på Facebook på en vecka. Men det är inte alla äldre som är uppkopplade.

– Och alla har inte Facebook. Men där kan vi i alla fall nå många som vill vara med och skänka.