Hiphop-kollektivet All Green i Rågsved har fått en ny musikstudio i Folkets Hus. Hjärnan bakom initiativet är musikjournalisten Ametist Azordegan. Foto: Maja Brand

Här får Rågsveds unga en ny musikstudio

En ny musikstudio har byggts för Rågsveds ungdomar. Initiativtagaren är musikjournalisten Ametist Azordegan som vill fånga upp unga musiktalanger i området. Vi var med när studion blev helt klar.

  • Publicerad 10:51, 16 maj 2018

Studion är en del av ett gammalt badrum, alltså inte jättestor. Men nymålade väggar, fräscht golv och ny musikanläggning lär göra det till ett populärt tillhåll i Folkets Hus.

Ametist Azordegan är den som drivit på projektet. Hon flyttade till Rågsved för tre år sedan och gick förbi centrum varje dag. Där såg hon alltid samma grabbar och frågade varför de hängde i centrum då hon visste att de rappade på fritiden. De berättade att de var för gamla för att vara i musikstudion på fritidsgården.

– För mig är det omöjligt att bara gå förbi utan att göra något när jag vet att jag har förmågan att få saker att hända. Så jag började kolla runt ifall jag kunde få till en musikstudio för dem, berättar Ametist.

Fungera som mentor

Tillsammans med Folkets Hus sökte hon bidrag från Boverket. Studion är till för ungdomar som bor i området, och det finns en killgrupp och en tjejgrupp. Det enda kravet är att man är seriös i sitt musikskapande. Killarna ingår i hiphop-kollektivet All Green och består av elva rappare och tre producenter. Dock var det svårt att få ihop tillräckligt många tjejer från Rågsved, så några av dem kommer från närliggande områden.

Rågsveds hiphop-talanger på väg att ta över: "2016 är vårt år"

Ametist kommer att vara mentor för ungdomarna under en uppstartsperiod och finnas i studion för att lyssna på deras musik, anordna studiebesök hos skivbolag och boka spelningar åt dem. Hon har eventuellt redan lyckats ordna ett gig på festivalen We Are Sthlm i Kungsträdgården i augusti åt killarna. Om inte det blir av är tanken att hon arrangerar en egen konsert med hela kollektivet under senhösten istället.

Hiphop-kollektivet All Green i Rågsved har fått tillgång till en ny musikstudio i Folkets Hus. Här kommer de hänga mycket. Foto: Maja Brand

Ametist Azordegan och Samuel Wilson testar hur nyckeln till studion fungerar. Foto: Maja Brand

– Jag ska stoppa in så mycket av mig själv som möjligt i det här projektet. Jag hoppas det här blir en mall för fler förorter, att det smittar av sig, säger Ametist.

"Ortens grabbar"

Efter en stund börjar killarna från All Green droppa in. Producenten Samuel Wilson, som kallas för ”Reflex”, sätter sig direkt vid mixerbordet och sätter på en låt.

– Jag kommer vara här mycket mer nu efter jobbet och göra det bästa av tiden, säger han.

Eftersom de är så många i kollektivet är det ovanligt att alla ses samtidigt som idag. Därför blir det mycket snack och skratt.

– Alla känner alla i gruppen, man har gått i samma klass eller bott i samma område, säger Abbe, eller Fiidow som hans artistnamn är.

Innan Ametist ska gå igenom reglerna för vad som gäller i musikstudion går de ut på torget för att ta en gruppbild. Den ska ramas in och sättas upp på väggen i studion. En kille som jobbar i kiosken kommer nyfiket ut för att titta på Rågsvedkillarna som står uppställda på en rad.

– Det här är ortens grabbar, säger han och ler.

All Green. Fr. v: HD, Musa, Fiidow, Lokal, Oscar Levander (producent), Patryk, Naod, Reflex (producent), Zaid (manager), CB Bangers (producent), Barwari. Saknas på bilden: Jamkid, BLB. Foto: Maja Brand

StockholmDirekts journalistik kan vinna flera priser

Nyheter Fyra nomineringar till tidningspris – än så länge: "Gör riktigt bra journalistik" StockholmDirekt kan under onsdagen malla sig. Inte mindre än fyra reportage är nominerade till Årets Gratistidningspris – hittills. "Det här visar att vi gör riktigt bra journalistik", säger...onsdag 26/2 12:00

Så har priserna på bostadsrätter ökat

Nyheter Farsta-Vantör ökar mest – men Vasastan är dyrast Farsta-Vantör är den stadsdel i Stockholm där priserna på bostadsrätter ökat mest de senaste tio åren. 112 procent har priserna gått upp, visar en kartläggning som Länsförsäkringar...onsdag 26/2 11:56