Gosar. "Alla kaniner har verkligen olika personligheter", säger Linda Graversen. Sara Hubner gosar med Balder som njuter. Foto: Mikael Andersson

Här får ratade kaniner en andra chans

I Skälby ligger Kaninhjälpen, en ideell förening som hjälper kaniner att hitta nya hem. Hasse, Rut och Kossan är några av de omkring 30 kaniner i olika storlekar som söker nya familjer just nu.

  • Publicerad 14:34, 1 feb 2019

Snön öser ner och förvandlar villaområdet i Skälby till ett ganska kallt och väldigt blött vinterlandskap. Men det är inget som bekymrar kaninerna hos Kaninhjälpen på Neptunusvägen.

– De har ju sin vinterpäls. De är ute varje dag, oavsett om det regnar eller snöar, säger Sara Hubner.

Hon jobbar här ideellt tillsammans med Linda Graversen. Föreningen har funnits i nio år och startade i Abrahamsberg när tjejerna tog över en kaninklubb som tidigare drevs i kommunal regi. Men för ett år sedan var de tvungna att flytta från lokalen i Abrahamsberg.

– Då räddade Sara oss och sa att kaninerna kunde bo här hemma hos henne i stället. Vi har såklart kollat med grannarna att det är okej, säger Linda Graversen.

Just nu väntar ett 30-tal kaniner på nya hem. Foto: Mikael Andersson

Hasse har funnits hos Kaninhjälpen länge och är en klippa när barn på besök ska lära sig om kaniner. Foto: Mikael Andersson

Just nu bor ett 30-tal kaniner här som väntar på att få komma till nya hem. Några har kommit hit genom Länsstyrelsen och andra är inlämnade av privatpersoner. Enligt Sara och Linda kan det ta allt mellan veckor och månader innan kaninerna flyttar vidare. Om en kanin har blivit utsatt för vanvård kan den behöva längre tid för rehabilitering.

– För många har kaniner inget värde, så vi vill höja deras värde, säger Sara.

– Ja, många pratar om sommarkatter och om hundar som behöver nya hem, men det är inte så många som tänker på kaninerna, lägger Linda till.

Det är en hel del jobb med kaninerna för föreningen. De ska ha mat, rent vatten och gos varje dag. Burarna städas varannan dag. Kaninerna bor minst två och två i utomhusburar. Varje dag får de gå och leka i större burar som står på marken.

– Vi har inte tid att gå ut med alla kaninerna i koppel men de måste få skutta och gräva för att må bra, säger Linda.

En del kaniner har namn redan när de kommer till Kaninhjälpen, men annars döper de dem. Otto, Rut, Sture och Hasse är exempel på vad några av kaninerna heter.

– Det blir en del gubbnamn, det passar på kaniner. Här har vi till exempel Hasse som har bott här länge. Han har blivit lite av en maskot så vi funderar på om han ska få bo kvar här, säger Linda.

De berättar att Hasse, som är en av de större kaninerna, är barnens "läromästare". För i en trädgård full av kaniner blir det såklart en hel del barnbesök. Grannbarnen i kvarteret kommer nästan varje dag och på söndagar får barn och ungdomar komma dit och hjälpa till, och lära sig att ta hand om kaninerna.

– Vi har barn i alla åldrar som kommer hit, från tre till femton år, säger Sara.

Att kaninerna bjuder in till gos är det inget snack om. "Hur många kaniner ska du adoptera?", frågar fotograf Micke när jag för hundrade gången utbrister hur gulliga de är.

Kan det hända att ni fäster er så mycket vid en speciell kanin att det blir jobbigt när den ska flytta?

– Jo, det är klart. Speciellt om kaninen har haft det tufft och man behöver ta hand om den lite extra. Men vi vet ju att de kommer till kärleksfulla hem så då känns det ändå bra, säger Sara Hubner.

Balder älskar mys och det gör Sara Hubner också. Foto: Mikael Andersson

Sara Hubner Linda Graversen jobbar ideellt på Kaninhjälpen. Vill du adoptera en kanin? Hör av dig till dem! Foto: Mikael Andersson

Vill du adoptera en kanin?

Du ska vara över 18 år (eller ha målsmans tillåtelse). Kaninen ska ha sällskap av annan kanin så har man inte en sedan tidigare måste man ta två kaniner. Det kostar mellan 250 och 500 kronor att adoptera en kanin.

Alla kaninerna som bor hos Sara bor utomhus, innekaniner får bo i jourhem tills de får ett permanent hem. Vill du bli jourhem? Kontakta Kaninhjälpen för mer info!

Kaninhjälpen är ideell förening och verksamheten finansieras genom avgifter när folk lämnar eller adopterar kaniner samt privata donationer. Men Sara och Linda betalar också exempelvis veterinärkostnader ur egen ficka.

Läs mer om kaninerna på kaninhjalpen.se eller Facebook.

Visa merVisa mindre

Trygga. Hos Kaninhjälpen får kaniner utan hem bo tills de får en ny familj. Foto: Mikael Andersson

Leker. På nätterna sover kaninerna i rovdjurssäkrade burar på ben men på dagarna får de komma ut och leka i snön. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt