Vad finns i sjön? Nowalie från klass 1A på Sköndalsskolan kikar om hon fått upp något ur Drevviken. Foto: Sacharias Källdén

Här får skolbarnen håva upp smådjur i Drevviken

Här får klass 1A från Sköndalsskolan chansen att undersöka djuren och växterna som lever i Drevviken. Vi var med när barnen fick göra sin allra första fältstudie med stadens mobila fältlabb.

  • Publicerad 09:08, 8 nov 2018

Vid scoutstugan i Drevviken befinner sig 27 elever i första klass som kommer få möjligheten att håva upp prover från sjön och undersöka både växter och djur på närmare håll.

Fältlabbets Charlotte Scherp Nilsson som arbetar med Stockholms mobila naturskola möter upp skolklassen med en eldriven minibuss fullsmockad med labbmaterial.

Det är första gången Fältlabbet är på plats och håvar i Drevviken i Sköndal. Charlotte delar in eleverna två och två där de får dela på en håv och en plastbytta. Byttan fylls med vatten och sen med proverna som eleverna håvar upp från sjön.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förstaklassaren Nowalie vet inte riktigt om hon har håvat någon gång innan. Det kan vara så att hon har testat att göra det med sin mormor och morfar för längesen. Nowalie hamnade med klasskompisen Heidi som tror att de kommer få upp lite sjögräs, en snigel och en larv.

– Sen kanske vi får tag i några skräddare också, de är ju väldigt vanliga här i Stockholm så jag chansar på det, säger Heidi.

Fältbilen packad med utrustning

Fältlabbets grundtanke är att visa eleverna att naturen inte är långt borta utan ständigt finns närvarande runt omkring en. Och för att eleverna ska få undersöka sina vattenprover närmre är fältbilen packad med surfplattor och makrolinser.

Charlotta visar eleverna hur makrolinserna fungerar och de blir imponerade över hur de små vattendjuren blir stora på skärmen. Heidi och Nowalie undersöker även lite andra coola saker på närmare håll.

– Kolla, kolla vi har kollat jättenära på Heidis hårbotten, ropar Nowalie.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Klasskamraten Lukas har håvat och fiskat flera gånger innan dagens utflykt. I hans och Miltons bytta ligger nu två nattsländelarver, en glasflaska och en metallåda.

– Jag hade dock hoppats på att hitta ett speciellt djur men jag minns inte vad det heter. Och det är lite svårt att förklara hur det ser ut. Men det är litet och ser ungefär ut som en gummibåt. Djuret har ett svart huvud som en mygga och en röd kropp, säger Lukas.

– Men jag hittade inte det djuret så just nu känner jag mig lite mittemellan, säger han.

Fältlabbet i södra Stockholm

Charlotte Sherp Nilsson berättar att skolor i stadens södra delar har saknat en naturskola inom rimligt avstånd. Charlotte Sherp Nilsson är NO-lärare och det är hon som sköter det mobila Fältlabbet.

Verksamheten har fokus på elever i låg- och mellanstadiet på skolor i södra Stockholm och ska öka elevernas medvetenhet om miljö och hållbar utveckling.

Fältlabbet ska möta elever och lärare i skolans närområde för att visa på de möjligheter till naturupplevelser och friluftsliv som finns.

Max antal elever per besök är 30 och kostnaden för skolan är 500 kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får SL:s biljettkontrollanter kroppskameror

Nyheter På fredag inleds ett första försök Nu utrustas även SL:s biljettkontrollanter med kroppsburna kameror. Syftet är, enligt SL, att minska hot och våldssituationer – men även ha tydliga bevis vid överklaganden.måndag 19/11 20:10

Mystisk fiskrens förbryllar i Gubbängen

Nyheter Stadsdelen: "Vi kommer inte göra något åt saken" Nära Gubbängens IP gjorde en person på hundpromenad en udda upptäckt. En större mängd fiskrens låg dumpad i skogen.måndag 19/11 16:30