Odlar. Melina Bertel, till vänster, och Vera Vikström är två av de barn som odlar bland annat grönsaker till Stenhamraskolan kök. De gillar projektet och får i höst smaka på skörden. Foto: Jonas Månsson

Här får skolbarnen odla egen mat

I höst blir det mer än närodlat i Stenhamraskolan. Då får skolbarnen nämligen äta egenodlat. – Det är kul att göra något annorlunda, säger Daniel Adriansson, kökschef.

  • Publicerad 16:25, 18 apr 2016

De har provat det i mindre skala tidigare, nu blir Stenhamraskolans odlingsprojekt ännu större. I höst ska den stora skörden av elevers egna odlingar bli skolluncher till barnen.

– Vi har ett projekt likt från jord till bord och pratar med barnen om kretslopp och hur grönsaker blir till, säger Anna Öhman, fritidsledare.

Med i projektet är omkring 250 av skolans elever från förskoleklass till årskurs tre. De har nyligen börjat förgro frön som sedan ska sättas i jorden inom kort. När sedan hösten kommer och det är dags att ta upp det som odlats, blanda annat lök, squash, morötter och paprika, lämnas det till skolans kökschef Daniel Adriansson.

– De senaste åren har skolmaten fått uppmärksamhet och blivit mycket bättre. Jag vill fortsätta så, säger han.

Redan i fjol provade fritidshemmet Regnbågens personal och barn att odla, nu blir det i betydligt större skala och det har varit viktigt att barnen är inblandade.

– De har köpt jättemycket saker som ska odlas. Nu får vara med från att de sätter det som frö, sedan ta hand om det när det växer och skörda det i höst. Sedan lagar jag till det, säger han.

Personalen på fritidshemmet har märkt att barnen uppskattar projektet.

– De tycker att det är spännande och är engagerade, säger Jenny Måård, fritidsledare.

Tanken är att barnen ska få ta del av de tillagade odlingarna vid en grillbuffé på skolan när höstterminen ar inletts.

– Jag tänkte servera varma grönsaker som tillbehör och det kalla till salladsbuffén. Även de äldre barnen ska få, säger han.

På fritidshemmet finns nu flera krukor med frön nedstoppade. De ska förgro ett tag till, innan de senare i vår sätts i jord utomhus.

– Jag har sått ärtor och rödbeter. Det är kul att se när det växer, säger Julia Walfridsson.