Socialt. Förutom att handla och fika kommer många stammisar till polska delikatessbutiken för att snacka. Foto: Mikael Andersson

Här får smaker från öst en plats i Västerort

Från charkuterier och ostar till marmelader och hårfärg. Polska delikatessbutiken och kaféet Sklep vill erbjuda det mesta från landet i öst - vid Brommaplan.

  • Publicerad 16:37, 6 mar 2020

Det är vanligt är att folk har varit i Polen och vill laga rätter de smakat där

Sedan 2016 har Sklep Café & Deli funnits på hörnet mellan Drottningholmsvägen och Bergslagsvägen. Sedan tidigare finns två butiker i Solna och i innerstan under samma ägare.

– Många kommer in och är nyfikna på vad vi har här. En del tror att det är en turistbyrå, säger Marcelina Neubert som jobbar i butiken.

I mitten av butiken finns en stor charkdisk där olika sorters korvar och ostar ligger uppradade, och längre in i butiken samsas burkar med såser, brödpåsar och skönhetsprodukter om hyllorna.

– Det är inte bara polska kunder som kommer hit utan även svenska och ryska. Det är vanligt är att folk har varit i Polen och vill laga rätter de smakat där. Då undrar de vilka korvar eller kryddor de ska köpa, säger Marcelina Neubert.

Vad är typisk polsk mat?

– Piroger och bigos (gryta gjord på surkål med exempelvis fläsk eller korv till reds. anm.), säger hon.

Vid fikahörnan sitter Alexander Ostoja-Owsiany och dricker en kaffe med en bakelse till.

– Jag är här för tredje gången, men jag har tidigare varit inne i butiken i stan. Det är trevligt att man kan sitta ner och beställa mat här, säger han.

Butik. Marcelina Neubert jobbar på Sklep Café & Deli på Brommaplan. Foto: Mikael Andersson

Bakelser. Bland annat serveras färska munkar i kaféet, med olika slags fyllningar. Foto: Mikael Andersson

Bara polska varor

Marcelina Neubert berättar att det är många stamkunder som kommer in och äter kaféets hemlagade lunch, och för att snacka. Alla varor levereras från Polen varje vecka, men de jobbar också med polska bagerier i Stockholm.

– När vi flyttade till Sverige hittade vi inget svenskt bröd vi gillade, men som tur är finns det polskt bröd även här, säger Marcelina Neubert.

Förra veckan var det fettorsdagen, polska motsvarigheten till fettisdagen. Traditionen är då att man äter munkar.

– Vi sålde över 2000 munkar då, säger hon och pekar på fatet med de pudrade bakverken vid kassan.

– Min favorit är den med rosenmarmelad i, hojtar Alexander Ostoja-Owsiany från soffan.

Centrum för polacker

In genom dörren kommer Elisabet Sebala som driver ramaffären precis bredvid. Hon har lagat mat och tagit med sig ett fat till Marcelina som går och värmer den på spisen.

– Vi polacker lämnar mat till varandra, det är så vi gör, man bjuder mycket. Jag är här varje dag och äter lunch och handlar surkål och korvar. Personalen är så trevlig, säger Elisabet Sebala.

Vid väggen står ett ställ med mängder av olika polska tidningar, och i disken närmast ingången står tårtor och andra bakverk.

Alexander Ostoja-Owsiany beskriver butiken som ett centrum för polacker, och pekar på en affisch om en polsk teater som snart ska sättas upp i Stockholm.

– Det finns jättemycket polacker i Stockholm, och det här är det snabbaste sättet att nå folk på, säger han.

Polen

Invånare: 38 miljoner

Huvudstad: Warszawa

Religion: 95 procent av invånarna är katoliker

Populära maträtter: Bigos, piroger, fyllda kålrullar och olika slags soppor.

Visa merVisa mindre