Frank Schipper på Nederländernas ambassad som ger bort sin parkering till Stockholms cyklister. Här kommer ett nytt cykelställ sättas ut nästa vecka. Foto: Maja Brand

Här får Södermalm en bit mark av Holland

Snart får stadens cyklister låsa fast hojen på holländsk mark. Ambassaden ger bort en parkering för att ”uppmuntra Stockholm att bli en bättre cykelstad”.

  • Publicerad 15:46, 10 maj 2017

Det har snackats mycket om att staden ska inspireras av Holland för att bli en bättre cykelstad men än har Stockholm en hel del kvar att lära, konstaterar Frank Schipper, talesperson vid Nederländernas ambassad på Götgatan.  Utanför susar cyklisterna förbi i hög fart, något han själv inte uppskattar.

Irritation i trafiken – störst ilska riktas mot cyklisterna

– Det finns mycket att förbättra, både i infrastrukturen men också i kulturen och i relationen mellan cyklister, bilister och fotgängare. I Holland finns det en större förståelse. Här är cyklingen nästan en tävlingsform, säger Frank Schipper.

"En symbolisk handling"

Han leder en av ambassadens cyklar utmed Götgatan och slår fast att det passar en ”cykelvänlig nation” att ligga strax intill ett av stans mest trafikerade cykelstråk.

Vid Peter Myndes backe svänger han av. Här, precis intill ambassaden, ligger Hollands present till Stockholm – en parkeringsplats som ambassaden nu avsäger sig. Nästa vecka sätts ett nytt cykelställ med plats för tio cyklar upp här.

– Vi ger upp den här platsen som en symbolisk handling för att uppmuntra Stockholm att bli en bättre cykelstad. Det här löser inte parkeringsproblemen på Södermalm men vi tror att stället kommer att bli använt. Vi kan investera i ett till om det blir lyckat, säger Frank Schipper.

"Ska vara roligt att cykla"

Daniel Helldén (MP) får ta emot cykelparkeringen av Nederländernas ambassadör Ines Coppoolse på tisdag vid en officiell ceremoni. Några holländska cykeltips till trafikborgarråd då?

Satsa på separata cykelbanor, tänk på cyklisterna tidigt i trafikplaneringen och låt cyklar åka med i kollektivtrafiken, tycker Frank Schipper.

– Idag cyklar jag mellan Täby och Mörby centrum men sen tar jag tunnelbanan hit. Det är inte trevligt att cykla resten av rutten och det ska vara roligt att cykla, säger han.

Helldén (MP) tar regelvidriga cyklister i försvar: "Inte så konstigt"

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.