LOPPIS. En ny loppis ska göra igång vid Mariatorget. Foto: Mostphotos

Här får Södermalm en ny loppmarknad

Södermalm får en ny loppis under fyra lördagar. Men arrangörerna hoppas komma tillbaka även efter det.

  • Publicerad 15:03, 10 aug 2020

Det är storarrangören av loppisar, Stockholmsmarknader, som ligger bakom det nya initiativet. Fyra lördagar, med start nu på lördag 15 augusti klockan 11-16, kör de igång på Mariatorget.

– Vi var på gång med loppis där för några år sedan, men då fick vi välja ett annat ställe för Stockholms stad och då valde vi Blasieholmstorg. Nu ska det bli kul att göra något i alla stadsdelar, säger Maria Wiberg på Stockholmsmarknader, som även har loppisar på bland annat Östermalm och Kungsholmen.

Loppisen kommer att coronaanpassas. Efter att deras loppis vid Karlaplan stängts ner av polisen tidigare i år efter att drygt 60 personer vistats där, vilket är mer än de 50 som gäller under rådande restriktioner, kommer området att hägnas in. Inne på loppisområdet kommer 20 säljare att få plats, så då blir det max 30 besökare samtidigt.

Vill bli kvar

Handsprit vid ingångarna och uppmaningar om att bara betala via swish är andra anpassningar under rådande epidemi, enligt Wiberg.

– Det är en liten loppis men vi ville ändå göra något positivt. Vi är loppisnördar och vill ändå hålla liv i det på något sätt, säger hon och tillägger att det fungerat bra vid loppisarna vid Karlaplan och Kungsholmstorg under sommaren.

– Blir det mycket folk får de köa. Men det brukar vara en välartad kö med avstånd. Folk är duktiga på det.

Målet är att den tillfälliga loppisen vid Mariatorget kan komma tillbaka och blir bofast under säsongerna framöver.

– Ja, om det fungerar fint. Vi har inte haft någon återkommande loppis på Söder, så absolut. Söder är ju loppistrakt, säger Maria Wiberg.