ÖPPNAR. Bun Bun som i sju år har drivit catering och foodtruck-servering i Stockholm öppnar nu en fransk-vietnamesisk restaurang på Södermalm. Foto: AMF Fastigheter

Här får Södermalm fransk-vietnamesisk fusion

Bun Bun har serverat fransk-vietnamesisk streetfood från en rullande foodtruck i Stockholm i flera år. Nu öppnar de även en restaurang i nygamla industrikvarter på Södermalm.

  • Publicerad 16:46, 29 jun 2020

Viet-tacos, nudelsallader, risrätter och så klart den klassiska baguetten Báhn Mi har stått på Bun Buns meny sedan de började rulla med sin foodtruck på Stockholms gator för sju år sedan.

Nu är det dags för nästa steg. I början av juli öppnar Bun Bun även upp en restaurang i det gamla industrikvarteret Stockholmsverken på Södermalm, där ett flertal restauranger redan har etablerat sig.

– Det är samma koncept som vi har drivit sedan 2013. Vi kallar det fransk-vietnamesisk streetfood, säger Bun Buns ägare Tau Mandeus.

Han berättar att idén till Bun Bun föddes när grundaren åt en Báhn Mi i San Franciscos Mission District. Det resulterade i att konceptet togs hem till Stockholm.

– Báhn Mì är en klassisk lunchmacka i Vietnam och vi ser den som det perfekta exemplet på det moderna, gränsöverskridande köket, säger Tau Mandeus.

– När vietnameserna vinkade av fransmännen år 1954 behöll de godsaker som bröd, majonnäs och paté. Cyklande gatuförsäljare fyllde på med inhemska smaker och så föddes det som många kallar för världens godaste macka. Den filosofin tog vi med oss när vi vidareutvecklade konceptet, säger han.

Försenat

Tanken var att öppna restaurangen redan i april. Men coronapandemin slog till och försenade bygget. Nu är dock det mesta klart. Enligt Tau Mandeus ska hela verksamhetsbasen nu flyttas in i lokalen, som i princip ska innehålla ett nytt stort kök och 24-26 sittplatser för gäster.

– Restaurangen ska fortfarande ha ett take away-koncept. Allt lagas från grunden och följer principen om fastfood vad gäller flöde och servering. Men här kan den som vill också sätta sig ner, säger Tau Mandeus.

Adressen för den nya verksamheten blir Magnus Ladulåsgatan 2A. Och enligt Tau Mandeus är målet att arbeta så lokalt och närproducerat det bara går.

Att valet föll på Stockholmsverken var enkelt, menar han. Dels har foodtrucken, som ska fortsätta rulla, stått placerad där under en längre tid.

– Det som också känns kul är att Stockholmsverken har startat ett kluster av olika restauranger. Det har helt saknats matställen i området, så det är kul att det blir lite variation.

MACKA. Báhn Min är en klassisk vietnamesisk macka. Foto: AMF Fastigheter