Rustas. Stadsmuseets gård byggs just nu om. Nästa vår ska den vara full med folk och aktivieter. Foto: Linda Gren

Här får Södermalm ny kulturscen och krog

Konserter, teatrar, konst och ny krog. När Stadsmuseet öppnar igen i år ska gården mitt på Slussen få ett nytt spektakulärt utseende, mer kultur och kvällsliv.

  • Publicerad 06:50, 26 jan 2018

I november slår Stadsmuseet upp dörrarna igen efter en lång upprustning. Huset ska bli mer tillgängligt, få större utställningsytor och en ny permanent utställning. Dessutom ska museets uteplats få ett rejält lyft.

Gården, som just nu är uppgrävd, ska fyllas med aktiviteter, en scen ska byggas vid trapporna till Ryssgården och en ny med uteservering på gården ska flytta in.

Plats för fria kulturlivet

Aktiviteter på scenen och gården ska helst vara kopplade till Stadsmuseets arbete på något sätt, men det betyder inte stopp för samtida kultur och en historiskt “mossig” inriktning, enligt Stadsmuseets Torvald Olsson-Sundelin.

– Det är inte så att Stadsmuseet bara ska spegla det som hände på 15-, 16- och 1700-talen utan det som sker idag är historia i morgon. Visionen är att gården ska bli en plats där det händer spännande saker och att den blir en mötesplats för stockholmarna, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stadsmuseet hoppas både på samarbeten med den nya restaurangen, som troligen kommer ha öppet flera kvällar i veckan, och att det fria kulturlivet ska vilja använda sig av scenrummet.

– Det kan bli teater och konserter. Vi har tidigare haft full symfoniorkester på gården och på 60-talet var det fullt när Parkteatern hade föreställningar här. Vi har också haft samarbeten med Liljevalchs, hantverks- och designmarknad och visfestival. Vi vill att det ska bli ännu mer aktiviteter här nu, säger Torvald Olsson-Sundelin.

Stadsmuseet har tidigare haft samarbetsplaner om en bar- och kvällsöppen sommarkrog på gården ihop med folket bakom klubben Trädgården. Men de planerna förverkligades aldrig. Vem som nu kommer driva den nya restaurangen är ännu inte klart.

Undangömd diamant

Museets gård ska också få ett nytt utseende, signerat formkonstnären Katja Pettersson, som skapat en stenbeläggning som ser ut som en spegelbild av museet. Hon har tagit fasta på att museet är så omtyckt av många stockholmare men att det också upplevs som undangömt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Den här byggnaden och platsen är verkligen allas. Ända sen 1600-talet har byggnaden till stor del varit offentlig. Det är nästan den enda byggnaden i Stockholm som är så folklig historiskt sätt, säger hon.

För att lyfta gården har hon inspirerats av husets ursprungliga läge precis intill vattenkanten. Med hjälp av granit i olika färger ska en “vattenspegling” av museet byggas ihop på gården.

– Det här är en diamant som göms undan på grund av tunnelbanans överbyggnad på Ryssgården. Men museets gård är majestätisk och förhoppningen är att det här blir ett sätt att hitta till byggnaden, säger Katja Pettersson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.