Ingen diss av hiss. Snart kan man åka upp till Årstabron. Foto: Erséus arkitekter/JM/Stockholm stad

Här får Söderort en egen Katarinahiss

En liten Katarinahiss – i Liljeholmen. Snart är den nya allmänna hissen i Söderort färdig: "Ett ovanligt och avancerat jobb", säger byggarna.

  • Publicerad 20:00, 21 nov 2018

Hissen – faktiskt två separata korgar – kommer att åka 28 meter rakt upp på 20 sekunder. Från Liljeholmskajen till Årstabron.

På så sätt kan man sedan promenera antingen till pendeln i Årstaberg (720 meter), eller in till Södermalm (850 meter). Varje korg tar 26 personer. Det går också bra att cykla, då hissen får plats med både tvåhjulingar och barnvagnar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I månadsskiftet januari/februari 2019 ska byggbolaget JM vara klara med bygget.

– Det har varit ett svårt och avancerat arbete. Och spännande eftersom det är så ovanligt. Det här gör vi inte ofta. Allmänna hissar är vanligare i anslutning till tunnelbanor. Den här står mitt i tomma intet i ett bostadsområde, säger JM:s Johan Bodén.

Arbetet påbörjades i augusti och avslutas då alltså lite mer än ett halvår efter. När exakt hissen är igång är dock oklart. Först ska staden besiktiga och testköra. Om inget är knas går driften och underhållet över till trafikkontoret som inviger det vertikala färdmedlet förhoppningsvis redan under våren.

"Jag hade handen på Eddie Vedders kuk lite för länge"

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Avgjort: Så här blir SL:s nya priser

Nyheter Hela prislistan för nästa år nu bestämd Idag har landstingets budget manglats i fullmäktige. Nu står det klart vad de kostar att åka med SL i kollektivtrafiken nästa år.tisdag 11/12 15:48

Ny namninsamling: Riv svartbyggda krogen

Nyheter Hans motdrag efter uppropet i Bagis Bagisborna samlade snabbt ihop 1 000 namn mot rivningen av Chirashis populära uteservering som visade sig vara att svartbygge. Men alla är inte med på noterna.tisdag 11/12 15:32