Nöjda. Karl Henriksson (KD) ,Gustav Hemming (C), Sara Svanström (L) och Kristoffer Tamsons (M) på pressträff vid Nybrokajen på torsdagsmorgonen. Foto: Centerpartiet

Här får Stockholm åtta nya pendelbåtsstopp

Fler och fler tar pendelbåten mellan Frihamnen och Nybroplan. Nu ska turlistan utökas, bland annat med stopp i Norra Djurgårdsstaden och i Danderyd.

  • Publicerad 11:58, 14 jun 2018

Sjövägen, linje 80, mellan Nybroplan och Frihamnen lanserades 2013. Sedan dess har antalet resande på linjen ökat och nu är planen att sträckan ska få åtta nya stopp.

Nuvarande trafikavtal sträcker sig till och med den sista december 2019 vilket innebär att den förlängda linjesträckningen, Nybroplan-Mor Annas brygga (Lidingö), kan börja gälla från och med den 1 januari 2020. Stoppet vid Frihamnen tas bort och i stället stannar båten vid Södra Värtan, Loudden och Ropsten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Utökade linje 80 ersätter dagens sommarlinje 81 vilket innebär att SL-kortet kommer att gälla på hela sträckan.

– Nu blir det en och samma linje som går året om och där man kan använda SL-kortet, samtidigt utökas turtätheten. Det här revolutionerar Stockholm som sjöstad och gör att det blir bättre förbindelser till bland annat Norra Djurgårdsstaden. Ett exempel är att man kan ta sig från Djursholm till Ropsten på 15 minuter i stället för cirka 40 minuter som i dag, säger Gustav Hemming (C) miljö-, skärgårds- och regionplaneringslandstingsråd i Stockholms län.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Med det nya avtalet får linje 80 en turtäthet som tätast på 15-minuterstrafik och som lägst 60-minuterstrafik.

– Vi kommer att börja med 15-minuterstrafik mellan Nybroplan och Nacka för att sedan utöka turtätheten till Norra Djurgårdsstaden i takt med att stadsdelen blir klar, säger Gustav Hemming (C).

Hållplatser på linje 80 efter förlängningen (fetmarkerade är nya hållplatser)

Nybroplan

Allmänna gränd

Saltsjöqvarn

Finnboda

Kvarnholmen

Blockhusudden

Nacka strand

Dalenum

Loudden

Södra Värtan

Ropsten

Tranholmen

Abborrbryggan

Djursholms torg

Storholmen S

Mor Annas Bryggs

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Koreansk snabbmatskedja öppnar i Vasastan

Nyheter Vill starta 20 nya restauranger i Stockholm inom två år Hemliga familjerecept och koreanskinspirerad mat. Nu öppnar Kimchistan på Tegnérgatan.lördag 20/10 10:00

Täckning av bro upprör på Östermalm

Nyheter "Vi arbetar med att ta fram en långsiktig lösning" Den omdebatterade bron över Husarviken framkallar återigen starka känslor i Norra Djurgårdsstaden.fredag 19/10 16:20