TÅRTBITAR. 24 cyklar ska få plats i garaget. Foto: Fotomontage: Gravity Group AB

Här får Stockholm holländsk cykelsnurra

Ett automatisk "cykelgarage" för säkrare parkering. Det ska det kommunala parkeringsbolaget nu testa. Det blir den första i sitt slag i landet och målet är att bygga flera i staden.

  • Publicerad 11:55, 29 aug 2018

Det kommunala parkeringsbolaget Stockholm parkering har de senaste åren, vid sidan av p-platser för bilar, satsat på platser för cyklar. Nu ska man ge sig på ett nytt grepp. En automatisk cykelautomat. Inspirationen kommer inte helt otippat från… trumvirvel…Holland, enligt bolagets vd Christian Rockberger.

Vem är Odenplans cykelgarage tänkt för?

Planen är att bygga den första i ett pilotprojekt i Ropsten. Bolaget har nu ansökt om ett tillfälligt bygglov på fem år för att testa den.

– För 15 år sedan var vi först i Sverige med ett mekaniskt garage för bilar, det vid Rörstrandsgatan, därför tycker vi att det är kul att vara först med ett mekaniskt garage även för cyklar, säger Christian Rockberger.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Så hur funkar det? Automaten är formad som en cirkel, 5,5 meter i diameter och 1,80 hög, och ska ha plats för 24 cyklar. De som hyrt en plats får en ”nyckelbricka” som man öppnar med och fram snurrar ens ”tårtbit” med den parkerade cykeln som kan rullas ut. Och framförallt blir det säkrare än att ställa hojen på gatan, enligt p-bolaget.

Kan bli på fler platser

Målet är att ha den nya parkeringen på plats till nästa vår. Men blir testet lyckat är tanken att bygga liknande parkeringar på fler ställen kommande år.

Kostnaden beräknas till runt en miljon kronor, vilket p-bolaget och exploaterinskontoret pyntar tillsammans, men kan exempelvis jämföras med att en ny bilplats i ett underjordiskt garage kostar en halv miljon kronor enligt Christian Rockberger.

– Faller det väl ut kan det bli på fler bra platser hoppas vi. Men hur och var, om det ska vara förhyrda platser eller besöksparkering, får utvärderingen visa. Till en början är det förhyrda platser för att vi ska ha en bra kontakt med kunderna. Sedan är det spännande med cyklar eftersom de kan se olika ut och det gäller att automatiken klarar att hantera olika former, säger han.