Här på Östermalm har den nya amningscentralen öppnat. Foto: Andreas Jennische

Här får Stockholm ny amningsmottagning

Att ha problem med sin amning är inte ovanligt, ändå hinner vården inte alltid med. En ny mottagning på Östermalm ska ge gratis hjälp.

  • Publicerad 19:00, 4 jun 2017

Amningssakkunniga i Stockholms län (AMSAK) består av barnmorskor och läkare inom landstinget. De driver den nyöppnade mottagningen på Kommendörsgatan och är till för kvinnor som upplever olika problem relaterade till amning. Några av de vanligaste sökanledningarna är sviktande mjölkmängd, bröstkomplikationer och dålig viktuppgång hos barnet.

Personalen består av åtta barnmorskor specialiserade på amning och till hösten blir teamet större. Det är nämligen många som har velat ha hjälp.

Många slutar amma

– Vi har fulla mottagningar och det finns en sådan stor efterfrågan för ökat stöd. Vi vet via studier att många mammor vill amma mer och längre än de gör idag. Många som slutar att amma gör det på grund av brist på stöd, säger Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska på mottagningen.

Många vill amma – men få gör det

Idag finns alla amningsmottagningar ute på sjukhusen, men på grund av resursbrist är det inte alla mammor som får den hjälp som de behöver. En av anledningarna till att mottagningen har öppnat är att få ut hjälpen till öppenvården på stan.

Alla är amningsspecialister

Besöken är gratis och finansieras som ett treårigt projekt av SKL, som en del i regeringens satsning på förlossningsvården och kvinnors hälsa.

Mer pengar till förlossningsvården i sommar

– Det handlar både om brist på resurser och kunskap. Vi som arbetar här är alla amningsspecialister och erbjuder stöd både till mammor och personal inom sjukvården som vill lära sig mer om amning, till exempel BVC-sköterskor.

Elisabeth Hjärtmyr betonar att de inte försöker tvinga på mammorna olika tekniker eller råd.

– Vi har timslånga samtal med besökarna och pratar mycket om hur de vill att amningen ska vara. Vi är öppna för hur mamman känner sig och ger stöd i den riktning som mamman vill.

Hjälp finns att få för den som har svårt att amma – och som vill amma. Foto: Roffe Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stockholm Marathon redan fullbokat

Nyheter Firar 40 år – med ny bana Om drygt en vecka är det dags för tusentals löpare att inta Stockholms gator när den 40:e upplagan av Stockholm Marathon går av stapeln. En helt ny bana har tagits fram, och trycket har varit så högt...lördag 26/5 17:00

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00