Snart får Stockholm ytterligare en mottagning där personer som injicerar narkotika kan få rena sprutor. Foto: C. Jansuebsri

Här får Stockholm ny klinik för sprututbyte

Stockholms enda mottagning för sprututbyte på Kungsholmen har länge varit ansträngd. Nu öppnar staden ytterligare en mottagning – och det snart.

  • Publicerad 06:57, 8 nov 2017

Det har blivit lite väl trångt innanför väggarna vid S:t Görans vilket också gör att det blir lite stökigt i närområdet.

Det var 2013 som landstinget på prov startade en mottagning på S:t Görans sjukhus, dit injicerande narkomaner kan komma för att byta in sina använda sprutor mot rena. 2016 permanentades verksamheten, men den har visat sig mer välbesökt än väntat vilket ansträngt personal såväl som grannar i området. Från att i början ha tagit emot ungefär 30 personer om dagen, handlar det i nuläget om 110-150 personer – varje dag.

– Vi har sagt från början att det skulle behövas fyra sådana här enheter i länet. Vår verksamhet är så stor som den kan bli nu, och det vore även bra att avlasta det här området, säger Martin Kåberg, ansvarig läkare på sprututbytet i Stadshagen.

Sprututbytet i Stockholm ska utökas med klinik och buss

Och nu är det dags. Landstinget har beslutat att öppna ytterligare en sprututbytesmottagning, som kommer att hamna bakom Gullmarsplan, en bit nedåt mot Globen-området.

Jessica Ericsson (L),  ordförande i beredningen för folkhälsa och psykiatri, hoppas att den kan öppna så snart som möjligt – men allra senast 1 april 2018.

– Vi vill hitta en lösning snabbt. Anledningen till att vi valt att placera den just där är för att vi får tillgång till en lokal som också är en lättillgänglig knutpunkt för kollektivtrafik, så att även folk som bor ute i länet lätt kan ta sig dit med buss. Den ligger också en bit ifrån Gullmarsplans ungdomsmottagning, eftersom den kombinationen kan oroa människor.

Dialog ska minska oro

Grannar till sprututbytesmottagningen på Kungsholmen har upplevt otrygghet i området, och vittnat om allt från dumpade kanyler på lekplatser till bråk och stök. Något Jessica Ericsson hoppas kommer att mildras i och med den nya mottagningen.

– Det har blivit lite väl trångt innanför väggarna vid S:t Görans vilket också gör att det blir lite stökigt i närområdet. Det blir det om 150 personer samtidigt ska in på Media Market också. Här handlar det också om utsatta människor som kan trigga en oro. Så det är viktigt att vi har en dialog med dem, med andra verksamheter och grannar i området för att det ska bli så bra som möjligt för alla.

Missbrukarhäng saboterat

Exakt hur stor mottagningen kommer att bli, vad den kommer att kosta och hur många den beräknas kunna ta emot är ännu inte klart. Men eftersom det är en filial till mottagningen på St Görans kan man tänka sig att en del av personalen där kan flyttas till Gullmarsplan, tror Jessica Ericsson.

– Det är också viktigt att framhålla att det här handlar om människor som behöver hjälp. Vi har sett goda resultat på S:t Görans, där 61 procent av de som kommer blivit länkade till socialtjänsten och 42 procent har påbörjat beroendevård. Ju fler vi kan hjälpa desto bättre.

Mobil enhet på gång

Landstinget har sedan tidigare påbörjat en utredning om att även inrätta en mobil sprututbytesmottagning, som ska åka runt till olika platser i länet. Något som visat sig lite knivigare än tänkt.

– Markägare måste ge sitt tillstånd och de kanske är mer benägna att ge tillstånd åt en blodbuss än en sprututbytesbuss. Men vi utreder fortfarande detta, det är på inget sätt nedlagt, säger Jessica Ericsson.