Staden får nu ha ordningsvakter i två nya områden. Foto: Mostphotos

Här får Stockholm nya ordningsvakter

Stockholms stad har i dagsläget 65 mobila ordningsvakter. Nu har staden beviljats tillstånd att sätta in vakterna i två helt nya områden på Söder.

  • Publicerad 14:30, 15 jul 2019

Det var i förra veckan som Stockholms stad beviljades tillstånd att använda de kommunala ordningsvakterna på två nya platser i staden: Medborgarplatsen och Tantobadet. Något som glädjer äldre- och trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD).

– De nya befogenhetsområdena på Södermalm omfattar två levande och populära platser som inte ska behöva begränsas på grund av ordningsstörningar. Genom att komplettera polisen på platser där stök och problem uppstått kan staden bidra med ökad säkerhet och trygghet, säger han till SödermalmDirekt.

Fler områden i City ska få ordningsvakter

Området på Medborgarplatsen inkluderar även Fatbursparken och ska komplettera befogenhetsområdet Björns trädgård, där stadens ordningsvakter funnits sedan i fjol. Tantobadet omfattar även Drakenbergsparken och strandpromenaden fram till koloniområdet. Tantolunden är en av stadens parker där det inte råder alkoholförbud. Här har det förekommit ordningsstörningar som man vill förebygga, uppger Slottner.

Inga ordningsvakter vid Hornsberg i år

Stockholms stad har i dagsläget 65 mobila ordningsvakter som rör sig mellan de olika befogenhetsområdena. Vakterna samverkar med polisen och patrullerar i de tillståndsbeviljade områden där de bedöms behövas som mest för tillfället.

Tidigare i juni fick staden nekat tillstånd att fortsätta använda ordningsvakter på Hornbergs strand. Antalet mobila ordningsvakter i Stockholm ska successivt öka till ett 100-tal före årets slut.