Tanto BP. Gräs som blivit för uttjänt för elitspelarna ska nu få längre livslängd, genom att återanvändas på bland annat Tanto BP. Foto: Sophie Stigfur

Här får Stockholm nygammalt konstgräs

Genom att systematiskt använda begagnat elitgräs vill staden få till fler konstgräsplaner, både tillfälliga och permanenta. En bollplan i hjärtat av Söder är bland annat med i satsningen.

  • Publicerad 11:43, 8 nov 2019

Det finns ett stort behov av konstgräsplaner runt om i Stockholm. Men de kostar en hel del att anlägga. Genom att återanvända elitgräs när det byts ut vill staden möta efterfrågan på konstgräs på flera platser.

– Det finns ett omättligt behov och därför är det viktigt att fylla på. Miljömässigt är det superbra och samtidigt är det en besparing på flera miljoner att återanvända elitgräset, säger idrottsborgarråd Jonas Naddebo (C).

På elitplanerna byts gräset var tredje till fjärde år men livslängden är cirka tio år. De små 5-spelsplanerna Tanto BP och Stora Essinge IP är först ut att få det uttjänta konstgräset utbytt, till elitgräs som tidigare legat på Kaknäs IP och Årsta IP.

Zinkensdamms isrink får tälttak nästa år

Dessutom får Solhems bollplan i Spånga begagnat gräs på sin nuvarande grusplan, en kostnad på 700 000 kronor jämfört med de 10-20 miljoner kronor en helt ny plan skulle kostat, menar Naddebo.

Att återbruka konstgräs är inte nytt men i budgeten för 2020 har idrottsförvaltningen fått i uppdrag att ta fram en plan för hur staden kan göra det mer systematiskt.

– På så sätt kan vi öka antalet planer även om inte alla är för evigt. Vi arbetar också nära specialidrottsförbunden så att våra investeringsplaner lirar med idrottsrörelsens behov, säger Jonas Naddebo.

Elitgräset kommer att kunna ligga kvar i mellan fem och sju år när det bytt plats.