Invigning. Bland festdeltagarna på bilden syns Dennis Wedin (M), Karin Ernlund (C) och Jan Bergkvist. I bakgrunden några av de spelare som först fått äran att glida ut på isen. Foto: Alexander Kuronen

Här får Stockholm sin första skridsko- och bandyhall

Så står den då äntligen klar, Stockholms första träningshall för skridsko och bandy. Ivriga som kossor på grönbete väntar lagen på att få äntra isen, men först av allt: en liten invigningsfest.

  • Publicerad 16:08, 24 aug 2020

En märkbar uppsluppenhet gör sig påmind när Dennis Wedin (M) tar till orda på måndagsmorgonens pressträff. Den splitternya träningshallens storlek – en hektar – gör fastighetsborgarrådet "särskilt taggad".

– Det är en väldigt stor anläggning och det är inte jättevanligt att man har sådana här hallar för inomhusbandy just på grund av den här storleken, säger han.

Skalan har också ställt till det för byggplanerna som häromåret fick flyttas från Tallkrogen till Gubbängen, efter konstaterandet att byggnaden annars hade behövt grävas ner för att inte ha negativ inverkan på världsarvet Skogskyrkogården.

För tidsplanen har turerna varit förödande; den ursprungliga ambitionen var att hallen skulle vara på plats i slutet av 2016. Dennis Wedin säger att det finns lärdomar att dra av processen, där den viktigaste enligt honom är "en tydligare dialog med idrottsföreningarna".

– De måste vara med mer i projekteringsstadiet så att vi förstår vad som är viktigt för dem. På så sätt har vi verkligen försökt lägga om den typen av dialog och jag hoppas att det medför att vi får kortare ledtider framöver, säger Wedin.

"Känns jättebra"

Hur som haver, finns det bitterhet över den snudd på fyraåriga förseningen är det något deltagarna vid invigningen håller för sig själva. Glädjen över att hallen äntligen står färdig får ta överhanden.

– Det känns jättebra, säger Stockholms Bandyförbunds ordförande Jan Bergkvist.

Han utvecklar:

– Som det är nu har vi fått ett bandycenter här med en utomhusplan och en inomhushall, vilket gör att vi verkligen kan ha bandy "på riktigt" här.

Vad säger de spelare som du snackat med om hallen?

– De tycker att den borde varit på plats för länge sedan, säger Jan Bergkvist och skrattar.

Även idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) trycker på den nya hallens betydelse, som såväl idrotts- som mötesplats.

– Vi har ju också ett bandygymnasium i Söderort, Midsommarkransens bandygymnasium, som kommer att få mycket glädje och nytta av den här nya hallen, säger hon.

Följ med in i Stockholms första bandyhall

Hallen. Den nya anläggningen är placerad mellan Farsta tennisklubb och Gubbängens IP. Foto: Alexander Kuronen

Om hallen

157 miljoner kronor har bygget kostat, vilket är sju miljoner över budget.

Under normala omständigheter tar hallen in 2 000 åskådare. Den blir hemmaarena för bandylaget GT76 och även träningshall för Hammarby och AIK.

Skridskosporten får glädje av hallen då verksamheter för longtrack och shorttrack, även kallat hastighetsåkning, ska hållas här.

För privatpersoner kommer hallen att vara öppen dagtid vardagar.

Visa merVisa mindre