Försvinner. Efter att Globen förnyats ska Hovet rivas. I stället ska bostäder byggas på platsen. Foto: Mostphotos

Här får Stockholm underjordiska ishockeyrinkar

En eller två nya hockeyrinkar ska byggas under jord. Rinkarna kan ha en avgörande betydelse för att Stockholm ska kunna söka arrangera ishockey-VM i framtiden.

  • Publicerad 14:12, 18 jan 2018

Globen står inför en omfattande upprustning och modernisering, de största förändringarna på 30 år.

När nya Globen är klar, vilket planeras ske någon gång under 2020, ska Hovet rivas för att göra plats åt bostäder.

Ishockeyn kommer därefter att spelas i Globen och under den tomt där Hovet står i dag kommer det byggas en till två underjordiska tränings- och uppvärmningsrinkar.

– De byggs under jord för att få plats med så mycket bostäder som möjligt ovanför, säger Per Ling-Vannerus, projektrevisor på SGA Fastigheter, som är helägt av Stockholm stad och äger, förvaltar och utvecklar arenorna i Globenområdet.

Avgörande för VM

Skillnaden mot matchrinkar är att uppvärmningsrinkar har en mer begränsad läktare.

– Rinkarna kan användas till exempel när AIK och Djurgårdens herr- och damlag tränar och vid vissa matcher som inte drar större publik, till exempel ungdomsmatcher, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De nya rinkarna kan också spela en avgörande roll inför ett eventuellt ishockey-VM i Stockholm. Om Hovet rivs – och ingen ny arena byggs – uppfyller inte Stockholm de krav som ställs inför ett värdskap.

Inför ett herr-VM, med flest deltagande lag, krävs minst två huvudarenor med tillhörande träningsarenor.

– Annars blir det svårt att få till schemat, med alla matcher samt träningar emellan. Träningsarenan måste dessutom vara i nära anslutning till huvudarenan, så man kan gå mellan båda, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.

– Utan träningsrink i anslutning till Globen, som de underjordiska som planeras nu, kan man inte söka stora mästerskap med Globen som arena. Och uppfyller man inte kraven, med träningsarenor i anslutning till huvudarenorna, är det ingen idé att söka ett VM, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hockeyrinkarna ingår i det inriktningsbeslut för renovering och modernisering av Globen som kommunfullmäktige ska besluta om den 29 januari.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Skolområde i Söderort kraftigt förorenat

Nyheter Höga halter av flera farliga ämnen Höga halter av bland annat arsenik, kvicksilver och bensen har hittats i marken vid Ekensbergsskolan. Nu måste området saneras.tisdag 22/5 21:00