PÅ VÄG. Tredje vingen är på väg och Christian Lewander, som har varit med och byggt vingarna, är redo om något går snett. Foto: Mikael Andersson

Här får Stora Stampan sina nya kvarnvingar

Med fem millimeters prutmån på passningen kom Stora Stampans vingar på plats igår, onsdag. Kvarnen i Ursvik blev därmed vad den en gång var för cirka 350 år sedan. Den 17 maj är det dags för invigningen.

  • Publicerad 16:56, 19 mar 2020

Nu hörde jag på radion att det var dags för vingarna att komma på plats, därför stannar jag

Arbetet med att restaurera kvarnen Stora Stampan i Ursvik når en milstolpe i duggregnet den här onsdagen den 18 mars. Redan dagen innan gjordes en generalrepetition när en av kvarnens vingar kom på plats.

Många som är involverade i projektet har samlats för att titta på nu när alla vingar ska komma på plats. Ett års planeringsarbete och hantverkskunskap kulminerar här och nu.

Christian Lewander är en i arbetslaget som byggt vingarna av gran som är mellan 80 och 100 år gammal. Han undersöker att stroppen som dragits åt runt den 250-300 kilo tunga vingen ligger rätt innan kranlyftet ska få den på plats.

– Pampigt va, säger Christian Lewander.

Under tak i skydd från regnet står bland andra projektledaren Niclas de Jounge. Han berättar att gångåsen, själva drivaxeln som väger cirka 1,2 ton, var det stora lyftmomentet. Det gjordes den 3 mars.

– Men det är nu kvarnen syns. Det här är en höjdpunktens dag, vingarna är pricken över i:et, säger Niclas de Jounge och blickar uppåt.

Minns de gamla vingarna

Utanför staketet kliver Sundbybergsbon Anna av sin cykel, trotsar regnet och börjar fota. Sedan i höstas har hon ibland stannat här, på väg till och från jobbet, för att följa utvecklingen.

– Det här gör mig jätteglad. Det var tråkigt att under många år se kvarnen stå och förfalla. Utöver till vård, omsorg och annat viktigt, är det till detta skattepengarna ska gå. Vi ska bevara gamla byggnader och kultur, säger hon och fortsätter:

– Kanske har jag drömt det, men jag har minne av att jag som ung var här när kvarnen hade sina gamla vingar. Visst togs de bort på 1970-talet?

Exakt när det var vet inte byggnadsantikvarien Rolf Hammarskiöld som också är på plats. Men det gjordes ett yttre renoveringsarbete i början av 70-talet, i den vevan togs vingarna bort.

GLAD. Niclas de Jounge, projektledare, var stolt och glad när vingarna kom på plats. Foto: Mikael Andersson

Del i industrialiseringen

Så vad är det som gör att många fascineras av kvarnar? Rolf Hammarskiöld tror att det dels beror på att kvarnarna var en viktig del av industrialiseringen.

– De första kvarnarna kom redan på 1100-talet. Den tekniska kunskapen som sedan utvecklades, låg senare till grund för industrialiseringen. Tekniken i en väderkvarn är ganska avancerad, säger Rolf Hammarskiöld.

Stora Stampan flyttades 1882 från Vasastan i Stockholm till Rinkeby kvarnhöjd, numera Sundbybergs västliga utkant.

Kvarnens exakta ålder är inte fastslagen. En vindflöjel berättar kanske sanningen då den är märkt 167-. Sista siffran saknas och i Lund finns trädprover från lagerbocken som kan bekräfta om 1670-talet stämmer.

Spännande teknik

En av de som har bäst koll på den tekniska historiken är museiteknikern Ola Lundqvist. Han berättar att han tycker att konstruktionen kring kvarnar är spännande.

– Hur gjorde dom förr utan lyftkranar? Hur fick dom ihop det? Det är frågor som fascinerar. Alla här har mätt och måttat väldigt noga. De har gjort ett fantastiskt jobb, säger han.

Platschefen Michael Young tvingades dock slå ett par slag med lilla släggan för att den tredje vingen skulle glida på plats.

– Det nöp fast lite grann. Men var ingen fara alls, säger han.

PRECISION. Ola Lundqvist och Michael Young styr vingen på plats. Sundbybergsbon Anna följer händelsen med kameran. Foto: Rolf Hammarskiöld/Jonny Andersson

Stora Stampan

Det är bostadsbolaget Förvaltaren som står bakom restaureringen. Projektet inleddes i februari 2019.

Kvarnen har restaurerats på olika platser. Bland annat fick gångåsen nytt liv i Gimo, vingarna byggdes i Åkersberga och mycket gjorts och görs på plats i Ursvik.

Med vingarna på plats återstår arbetet med att stötta kvarnen. Det görs med stubbstöttor och färdigt står kvarnen på vad som ser ut som en julgransfot.

Invigningen planeras till den 17 maj.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sumpankillar vill sprida hopp med video

Nyheter Får draghjälp av kända profiler Hjälpas åt och försöka att hålla modet uppe i kristider. Det vill två Sundbybergsbor och en lång rad kända profiler uppmana till genom en nylanserad Youtubevideo.tisdag 26/5 11:49

"Checca" missar sitt första Elitlopp på 69 år

Nyheter Blir sidekick till artisten Little Jinder istället Han har försökt lirka med Solvallas sportchef Anders Malmrot och haft förhoppningar om att bli tillfällig hästskötare, men i år får Kjell "Checca" Lindholm inte se elitloppet på plats. "Ett helsike",...måndag 25/5 16:31

De fixar sommarläger för springsugna ungdomar

Nyheter "Extra viktigt i år" Löparakedmins ungdomsprogram stoppas inte av pandemin. Istället är planen att genomföra läger i både Rissne och Rinkeby i sommar.fredag 22/5 11:03
Stockholm Direkt