Här får Strömmen tusentals nya fiskar

I dag, måndag, var det dags för det årliga utsläppet av lax och havsöring i Strömmen. En tradition sedan 1970-talet.

  • Publicerad 17:04, 4 maj 2020

Det som vanligtvis brukar locka storpublik drog i dag bara till sig ett fåtal förbipasserande. 33 000 smolt, det vill säga unga laxfiskar, släpptes ut på Skeppshomen. Men platsen var hemlig fram till några timmar innan för att man inte ville ha någon stor folksamling.

Utsläppet är ett samarbete mellan Fortum, Stockholms stad och Heba fastigheter. Traditionen har hållit i sig sedan 1970-talet och syftet är att "skapa ett bättre friluftsliv för stockholmarna", berättar Sverker Lovén, fiskekonsulent i Stockholms stad.

– Vi skapar fler och bättre fiskevatten men det är bara ungefär 1,5 procent av fiskarna som blir fullvuxna. De stryker med vartefter när de tas av säl, skarv och sportfiskare, säger han, och berättar vidare att kring millennieskiftet var motsvarande siffra 15-20 procent.

Fettfenan klipps bort

Anledningen till att det har minskat beror på att det blivit mer säl och skarv, berättar Sverker Lovén. För att kunna se vilka laxar och öringar som är utsläppta märks de genom att man klipper bort fettfenan.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) var på plats under utsläppet.

– Jag har längtat efter det här uppdraget ända sedan jag blev idrottsborgarråd, säger Karin Ernlund (C), som dock själv inte är någon storfiskare.

– Men min man är det, han brukar gå ut och fiska ibland när jag nattar barnen. Jag tror att det som gör att många älskar Stockholm är att det går att bo i stan och fiska eller bada. Var man än går är det nära till naturen och vatten, fortsätter hon.

Smolt är mellan 15 och 20 centimeter. Foto: Mimmi Epstein

Fisksläpp. Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) hjälper till att släppa ut smolt, det vill säga unga laxfiskar som är utvandringsfärdiga. Foto: Mimmi Epstein

Fakta

Varje år fångas det stora laxar och havsöringar i Strömmen. Rekordet för lax är 21,8 kg och för havsöring 13,4 kg. Totalt kommer det nu att sättas ut 12 000 laxsmolt och drygt 130 000 öringssmolt i Strömmen, och i olika vattendrag och i skärgården. De fiskar som sätts ut nu får enligt lag inte fiskas upp förrän de är minst 60 cm för lax och minst 50 cm för havsöring. Vuxna fiskar återvänder efter ett par år och deras lek kan bäst ses från Norrbro under oktober och november.

Källa: Stockholms stad.

Visa merVisa mindre

Sverker Lovén, fiskekonsulent, kämpar med slangen som för fiskarna från bilen till vattnet. Foto: Mimmi Epstein