Nya grannar. Så här såg det ut när bihotellet på Lappis invigdes förra veckan. Foto: SSSB

Här får studenterna på Lappis surriga grannar

Ett bihotell har byggts vid campusområdet på Lappkärsberget och förra veckan flyttade 50 000 surriga honungsbin in. Honungen kommer sannolikt delas ut till studenter, berättar SSSB:s vd Ingrid Gyllfors.

  • Publicerad 11:22, 30 apr 2020

Det nyinflyttade bihotellet vid Campus Lappis är en del av Stockholms studentbostäders arbete med hållbarhets- och miljöfrågor.

– Att vi nu även har utökat beståndet med ett bihus känns helt rätt eftersom Lappkärrsberget ligger i nationalstadsparken och där är naturen alltid nära inpå husknuten. Miljö och klimat är viktiga frågor för oss och våra hyresgäster och därför satsar vi extra på just hållbarhet under detta år, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder (SSSB).

Gratis honung

Totalt har 50 000 honungsbin flyttat in. Enligt vd:n har man en idé om att honungen som binen gör så småningom ska delas ut gratis till studenterna i området.

– Vi ska absolut göra något av honungen och det är troligt att vi använder honungen till studenterna i området, kanske som en inflyttningspresent, säger Ingrid Gyllfors.

SSSB har också andra hållbarhetsinitiativ på gång. Bland annat planeras workshops i urban odling, berättar vd:n. Detta är dock fortfarande i planeringsstadiet och något SSSB kommer gå ut med mer information om framöver.

– Tanken är att vi ska involvera studenter i det hållbarhetsarbete vi håller på med och jobba med communitystärkande arbete.

.

Varför bihotell?

Idag är många biarter utrotningshotade och binas boplatser håller på att försvinna.

Genom biodlingar i bihotell kan utrotningen av bin motverkas, och på så sätt den negativa miljöpåverkan minskas.

Förutom att producera honung fyller bina en viktig funktion då deras pollinering bidrar till den biologiska mångfalden.

Visa merVisa mindre