Taxicafé Östermalm, öppet dygnet runt, populär mötesplats för nattarbetare. Leyla Demir jobbar där, här med stammisen Rayko. "Vi har känt varandra i två år nu jag hänger här flera gånger varje dag. Och tro det eller ej - vi är inte ihop" skojar Rayko. Foto: Sacharias Källdén

Här får taxichaufförerna fira julafton

På taxifiket i Vasastan möts chaffisarna under alla tider på dygnet på sina raster för att ta en fika, äta en bit mat och snacka med sina vänner. På julafton kommer personalen ordna en riktig taxi-jul.

  • Publicerad 09:10, 24 dec 2018

Taxifiket i hörnan på Roslagsgatan har öppet dygnet runt – alla dagar om året. Efter klockan 20 får bara nattarbetare komma in för att fika, dricka kaffe eller kanske för att äta ett mål varm mat. Nu på julafton dukar de upp för julbord och julpyntar. Det för att skapa en mysig julstämning för de som arbetar under jul.

– Det är mestadels taxichaufförer som kommer hit, skulle tippa på att det är mer än 90 procent taxigubbar som kommer. Det här caféet öppnade redan på 80-talet och vad jag vet har konceptet "taxifika" alltid funnits här, säger Leyla Demir, som arbetar på fiket och hon kommer vara en av de som arbetar på julafton.

Leyla Demir har jobbat på Cafe Koppen i två år nu. Hon valde att lämna receptionistjobbet med datorer och papper för det betydligt mer sociala och familjära caféet. Nu står hon och lagar mat till gästerna som till största del är taxichaufförer samtidigt som hon skojar med sina stammisgäster. Foto: Sacharias Källdén

Leyla berättar att stämningen på fiket alltid är väldigt familjär och skojig. Alla känner alla. Och om kaffet är slut så litar hon fullt ut på att taxigubbarna har koll på fiket medan hon springer och köper nytt.

– På nätterna brukar taxichaufförerna tajma varandras raster så att de kan komma förbi och spela backgammon och dricka kaffe, säger Leyla Demir och påpekar även att den som är bäst på spelet är uberchaffisen Aga.

– Ja, vi spelar väl typ varje kväll och vi brukar spela om nån bakelse eller frukt, säger Aga som kommer vara en av dem som kör taxi på julafton. Dock vet han inte om han kommer hinna med att äta jultallrik. Det brukar vara mycket att göra men han hoppas på att hinna förbi en snabbis iallafall.

Aga, Gunnar och Leyla. Foto: Elin Jonsson

Under sina 22 år framför ratten har Aga jobbat typ varenda jul- och nyårsafton. Här framför Aga en tydlig varning gällande glassplitter från champagneflaskor som använts som rakethållare.

– Nu för tiden så finns inget extradäck i luckan, utan det är någon som måste komma ut med ett nytt däck om du får punka, säger Aga som varit med om punktering mitt i vägen, mitt i nyårsnatten ett par gånger.

Gunnar ska vara ledig

En annan som brukar hänga på fiket flera dagar i veckan är Gunnar – som hann fira lite julafton på fiket mellan sina körningarna förra året. Gunnar har varit i taxibranschen i 15 år och detta år kommer han faktiskt vara ledig på julafton.

– Det är ju trevligt här på jul och de brukar fixa en god jultallrik men i år kommer jag fira med brorsan eller en kompis, säger Gunnar samtidigt som han räcker sin matlåda till Leyla som går och micrar den i köket.