Nya lokaler. Medborgarkontoret och biblioteket ska flytta in i gemensamma lokaler. Jonas Naddebo (C) till vänster och Ole-Jörgen Persson (M) till höger. Foto: Helena Andersson

Här får Tensta nytt medborgarkontor och bibliotek

Bättre utrymme för medborgarkontoret och ett uppdaterat bibliotek – i en gemensam lokal. Det är nya planen i Tensta centrum.

  • Publicerad 11:51, 15 maj 2020

Ambitionen är att fler kvinnor och barn ska besöka biblioteket.

I maj klubbas ett nytt inriktningsbeslut igenom i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd samt i kulturnämnden i Stockholms stad, om att biblioteket och medborgarkontoret ska flytta in i gemensamma lokaler 2022. Lokalen ligger på Tenstagången 20.

– Medborgarkontoret har idag inte helt ändamålsenliga lokaler. Vi hade vid något tillfälle behövt göra något åt det i alla fall. Biblioteket har också sett sig om efter nya lokaler, besöksantalet har gått ned sedan Tensta gymnasium lades ned. Nu blir det blir mer tillgängligt och lättare att ta sig dit, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd.

Uppdaterat bibliotek

Kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C), trycker på tryggheten som en viktig anledning till beslutet.

– I området där biblioteket ligger idag är det väldigt otryggt, det har varit en utmaning för de som jobbar där. Genom att lägga det mer i centrum hoppas jag att det ska kännas tryggare för personal och besökare. Ambitionen är att fler kvinnor och barn ska besöka biblioteket, säger han.

Det nya biblioteket kommer inte att bli större, men däremot uppdaterat.

– Vi behöver fler grupprum och då passar vi på att fixa det nu. Det är viktigt i trångbodda områden att man har någonstans att plugga, vi ser ett starkt tryck på Kista bibliotek till exempel. Vi måste anpassa biblioteken efter de behov som finns, säger Jonas Naddebo.

Bättre service

Förhoppningen är att man genom att samla två viktiga verksamheter under samma tak, kan erbjuda invånarna bättre service. Flytten kommer vara genomförd i början av 2022, alltså samtidigt som stadsdelsförvaltningens flytt från Lunda till Tensta centrum.

I medborgarkontorets nuvarande lokaler kommer en annan verksamhet inom stadsdelsförvaltningen att flytta in. Vilken det blir är dock inte klart än.

– Vi kommer inte ge upp de lokalerna, genom det här förstärker vi vår närvaro i centrum, säger Ole-Jörgen Persson.

Här kan stadsdelsförvaltningen flytta in i Tensta

Inriktningsbeslutet

Ett inriktningsbeslut tas innan ett genomförandebeslut. Enligt Ole-Jörgen Persson (M) är ett inriktningsbeslut enkelt förklarat att man vill göra något. Ett genomförandebeslut handlar mer om hur.

Detta beslut klubbas igenom i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnds samt kulturnämndens möten i maj. Ett genomförandebeslut kommer sannolikt till hösten.

Flytten till de nya lokalerna ska vara genomförd i början av 2022, biblioteket kommer att uppdateras med grupprum och andra ytor där man kan studera i lugn och ro.

Vad som kommer hända med bibliotekets nuvarande lokaler är inte klart, men i medborgarkontorets nuvarande lokaler kommer en annan verksamhet inom stadsdelsförvatlningen att flytta in.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt