Skapa. Under konstfredagarna ska deltagarna få en inblick i hur det är att vara konstnär och hur en konstnär tänker. Foto: Mikael Andersson

Här får unga koppla bort genom konst

Fotmålning, lera, mode, natur, skapande – varje fredag i sommar kommer Tensta konsthall bjuda in konstnärer och anordna aktiviteter, för att barn och unga ska få närma sig konst och samtidigt få ett andrum i pandemin.

  • Publicerad 13:07, 3 jul 2020

Det är en gassande het fredag i Tensta, och på asfaltsplanen utanför konsthallen ligger långa pappersark med hand- och fotavtryck i klara färger och torkar i solen. Makda Embaie, konstnär och konsthallens förmedlare, är i full färd med att plocka undan målarfärg efter en intensiv dag.

– I dag inspirerades vi av Yoko Onos "Footstep event", där barnen fick klä av sig barfota och måla fötterna för att sedan gå på arken och göra avtryck. Det är inte alltid bara resultatet som är konsten, utan processen, vilket många verkade få upp ögonen för i dag, säger hon.

Varje fredag fram till den 7 augusti kommer konsthallen ha drop in för barn och unga, i det nya konceptet "konstfredagar". Vanligtvis erbjuder de konstkollon under somrarna, men på grund av pandemin ville de sprida ut verksamheten lite.

– Det kändes viktigt att kunna erbjuda konstrelaterade aktiviteter för barn och unga även i år, säger Makda Embaie.

Få inblick i hur det är att vara konstnär

Konsthallen har bjudit in olika konstnärer att gästspela på fredagarna. Målet är att deltagarna ska få experimentera med olika tekniker och samtidigt få en inblick i hur det är att vara konstnär. De unga som deltagit hittills har nästan uteslutande varit från Tenstaområdet, vilket Makda Embaie uppskattar.

– Det känns extra viktigt att vara tillgängliga för Järvaborna nu. Det är många som varit isolerade och i karantän, och det har varit mycket oro. Att få utlopp för sina känslor genom konst och kreativitet kan fungera väldigt terapeutiskt.

Än så länge har deltagarna tagit sig an uppgifterna galant.

– I dag var de lite försiktiga i början, men när de väl kom in i processen så hände något. Alla koncentrerade sig och hjälpte varandra, vilket var fint att se. Det blir något meditativt att gå barfota i målarfärg och lämna sitt eget avtryck; att kunna följa sina egna spår, säger Makda Embaie.

Kultur. Makda Embaie och Tensta konsthall anordnar konstfredag varje fredag fram till den 7 augusti. Foto: Mikael Andersson

Konstfredagar i Tensta konsthall

✓Drop in varje fredag till 7 augusti

✓11.00-13.00, 8-11 år

✓15.00-17.00, 12-16+ år

✓Gratis att delta, gratis fika

Deltagande konstnärer: Makda Embaie, konsthallens förmedlare samt konstnär med intresse för språk och minne, Sandra Saedi, utbildad modedesigner från Beckmans Designhögskola, Ylva Westerlund och Mats Adelman, som tillsammans arbetar med konst utifrån ekologi och natur samt Helena Lund Ek, målare med fokus på porträtt.

Visa merVisa mindre

Spår. Just den här fredagen inspirerades barnen av Yoko Onos "Footstep event". Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt