Nå ut. Målet är att nå ut till ensamma, äldre pensionärer som förhoppningsvis lär känna nya vänner, berättar Äldrekontakts koordinator Jessica Axtelius. Foto: Mikael Andersson

Här får Västerorts äldre fika och gemenskap

Gillar du att baka eller köra bil? Då kanske volontär hos Äldrekontakt är något för dig. Föreningen söker nämligen fler frivilliga som vill hjälpa Västerorts pensionärer att lära känna nya vänner.

  • Publicerad 16:43, 10 maj 2019

Att på ålderns höst känna sig ensam är det nog många pensionärer som kan känna igen sig i. Ens partner blir sjuk, barnen bor i andra delar av landet och gamla vänner har gått ur tiden. Därför startades föreningen Äldrekontakt år 2008, med syftet att bryta den sociala isoleringen bland pensionärer.

Vi träffar Jessica Axtelius, koordinator på Äldrekontakt, på Pallas Konditori i Vällingby centrum. Konditoriet har funnits i över 60 år, och många av gästerna är just pensionärer. Här finns klassiska bakelser och nybryggt kaffe, som den gamla goda tiden helt enkelt. Att fika är svensk tradition, något som Äldrekontakt tagit vara på. Men skillnaden är att på Äldrekontakts träffar ses pensionärerna och fikar hemma hos frivilliga volontärer.

– Volontärerna kan vara studenter, barnfamiljer eller yngre pensionärer. Vår målgrupp är de pensionärer över 75 som inte annars tar sig ut själva och letar efter ny gemenskap. Men man kan fortfarande vara ensam även om man befinner sig runt folk, som på en bridgeträff. Det kan vara svårt att komma in i en stor grupp, säger Jessica Axtelius.

Träffar alltid samma grupp

Äldrekontakts fikaträffar hålls en gång i månaden på flera orter i Sverige. I Stockholm finns det 38 stycken grupper, och i Västerort finns de i Bromma, Hässelby, Vällingby och Spånga. Fikat går till så att volontärchaufförer hämtar upp de äldre som behöver hjälp till och från träffen, för att sedan köra dem hem till en lokal fikavärd. Alla fikagrupper består av personer som bor i området. På så sätt skapas möjligheten att lära känna nya vänner, eftersom man alltid träffar samma grupp.

– Vi ställer aldrig in en fikaträff, det är viktigt med regelbundenhet för många pensionärer. Alla träffar bokas in månader i förväg, och om någon blir sjuk så finns det alltid någon annan fikavärd eller chaufför som kan ställa upp just då, säger Jessica Axtelius.

Chaufförerna ringer innan

Träffarna är gratis och de som ses är en gruppledare, en fikavärd, tre chaufförer och åtta gäster. Det är viktigt att den äldre känner sig trygg med volontärerna så chaufförerna ringer dagen innan och meddelar vilken tid de kommer för att hämta upp dem.

Dessutom hålls fikagrupper på Marys café i Bromma samt på Växthuset i Vällingby centrum.

Nu söker Äldrekontakt nya volontärer och gäster till Spånga, Bromma och innerstan.

– Målet är att gästerna ska träffas utöver de här fikaträffarna. Här har de något gemensamt, man behöver inte skämmas för att man är ensam. Mötet mellan volontärerna och gästerna är något som många ser fram emot, säger Jessica Axtelius.

Söker. Äldrekontakt söker nya volontärer i Västerort, men självklart även gäster. Foto: Mikael Andersson

Det här krävs för att bli volontär

Fikaträffarna hålls på söndagar mellan klockan 15 och 17.

Chaufförer kör cirka en gång/månad, egen bil behövs.

Ett utdrag från belastningsregistret behövs, samt att kunna boka upp sig lång tid i förväg.

Som fikavärd håller man i en fikaträff ungefär två gånger per år hemma hos sig. Det får inte vara mer än tio trappsteg i ens bostad, och toaletten bör ligga på samma våning som man fikar på.

Anmälan görs på webben eller på telefon till kansliet: 076-052 68 00.

Visa merVisa mindre