Här får Västertorp ny kitschig second hand

Hon har en förkärlek till kitsch, poppigt 80-tal och maximalism. Det märks i Sandra Hellqvists färgstarka second hand-affär som precis öppnat i Västertorp.

  • Publicerad 12:21, 11 maj 2020

Väggarna i den lilla butiken på Störtloppsvägen har målats turkosa och inredningen lyser i knallig korall. På hyllorna samsas rosa elefanter med “tuttkrukor” och kitschiga cocktailglas. Bland klädgalgarna bläddrar second hand-fantasten Sandra Hellqvist bland Stella McCartney-plagg och H&M-klänningar.

– Jag vill ha en mix av grejer i butiken och färg och form är viktigare än märket. Jag vill bort från den skandinaviska minimalismen och önskar att folk skulle våga mer när de köper kläder, säger hon.

Satsar på kommission och konstnärer

Sandra Hellqvist har ruvat på idén att starta eget länge. Efter att ha jobbat med sälj, reklam och ekonomi bestämde hon sig i höstas för att förverkliga sin dröm. När hon letade lokal längs Söderorts röda linje föll hon pladask för Västertorp.

– Jag blev frälst när jag kom hit. Det var i november och paradbelysningen lyste i mörkret. Jag kände verkligen att jag passar här. Västertorp har ett så levande centrum och det känns som att folk verkligen värnar småföretagen.

Prylarna och kläderna i Apans andra hand säljs på kommission och trots att affären bara varit öppen några veckor har mängder med grejer lämnats in. Men det är inte vad som helst som platsar.

– Det är ingen idé att komma hit med en nopprig gammal t-shirt, utan det här är selekterad second hand. Sen säljer jag egna prylar och möbler också och är återförsäljare åt nyetablerade konstnärer som behöver en plats att synas på.

Hantverk. Tuttkrukan i fönstret är ett av konstföremålen som Sandra säljer. Hon tar framför allt in grejer från oetablerade konstnärer. Foto: Elina Lundberg

Nyöppnat i Västertorps centrum

Vad: Second hand-affären Apans andra hand

Var: Störtloppsvägen 20

Mer: Vill du få saker eller kläder sålda? Gå ner till butiken så gör Sandra ett urval och säljer grejerna på kommission.

Visa merVisa mindre