Här finns det plats för framtida mästare

Det kan vara dags att lära sig att ramla rätt. Det hoppas i alla fall Bålsta Judoklubb som hoppas att många barn vill testa på sporten. – Vi tar alltid in nybörjare varje termin, säger Magnus Fungdal.

  • Publicerad 14:56, 24 jan 2019

Med start den 17 januari öppnade Bålsta Judoklubb upp sina dörrar för en ny generation framtida judomästare. Veckan efter var det dags igen och den 31 januari hålls sista prova på-träningen.

– Det kommer att finnas platser därefter också, men det är bra om vi kan samla alla så mycket som möjligt. Om någon kommer in långt efter så blir resten av gruppen lite lidande när man måste gå tillbaka och göra sådant som redan gjorts, men vi löser ju det, säger Magnus Fungdal.

Anledningen till att gränsen går vid sju år är Riks­idrottsförbundets policy som säger att barn inte ska hålla på med organiserad idrott förrän man fyllt sju.

– Vi ser gärna att man har fyllt sju innan vi graderar deltagarna, men vi har även grupper med barn från fyra år. Där är det dock mer lekbetonat, säger Fungdal.

Kan sjuåringar träna judo?

– När man kommer ner så blandar vi gymnastik, lite styrketräning och teknikövningar. Man får lära sig att falla utan att göra sig illa med våra brottningstekniker och till och med kast på ett lätt sätt. Redan första gången som vi hade det här lärde de sig att kasta varandra.

Judo

Judo utövas i en träningslokal, som kallas “Dojo” på japanska. På judomattan (“Tatami”) tränar alla barfota och utan hårda föremål på kroppen eller på kläderna.

Fakta: Judo.se

Höggravid kvinna togs för rattfylleri

En bilist stoppades på Granebergsvägen i Bålsta i natt. Föraren var en höggravid kvinna. Hon blåste positivt och misstänks för rattfylleri.fredag 23/8 12:00

Barrikaderade sig i rivningsfastighet

En man i 40-årsåldern, skriven i Stockholm, tyckte inte alls att en villa skulle rivas. Han barrikaderade sig där.tisdag 20/8 10:12

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt