VACKERT. Juanma González gör vandringarna som ett konstprojekt. ”Det är vackert när människor samlas. Det är därför jag gör konst. Jag vill göra vackra saker”, säger han. Foto: Claudio Britos

Här finns ditt alternativa midsommarfirande

Hans egna upplevelser på språkcaféer blev inspirationen. Nu ordnar Juanma González en midsommarvandring genom historiska Botkyrka för att fler ska hitta nya vänner och traditioner.

  • Publicerad 08:39, 20 jun 2019

Trött på groddans och inlagd sill? Då kan kanske en historievandring som börjar i Norsborg och slutar med grillfest i Flottsbro vara något?

En sådan ordnar Albybon Juanma González och han hoppas det kan bli en årlig tradition.

– Det är många människor som är ensamma här, utan familjer och utan sommarstugor att åka till på midsommar. Så jag ville föra dem samman och skapa nya historier i platsen där vi bor, säger han.

Vandringen börjar klockan 10 vid Norsborgs tunnelbanestation och går sedan vidare förbi den medeltida Botkyrka kyrka och Albykistan, en gammal grav från stenåldern, till Hågelby gård.

– I Hågelby kommer det vara ett stort midsommarfirande och jag tycker det vore roligt att ta del av det svenska firandet. Midsommar firas på olika sätt jorden runt och det blir fint att sammanföra traditionerna, säger han.

CLOWN. Virginia Librado är clown och kommer vara med som värd under vandringen. Foto: Petter Beckman

UREK. Längs Göta landsväg, som började användas någon gång under 1000-talet, finns många gamla ekar. ”De är fantastiska, som från en film. Vi måste uppmärksamma de här träden när vi går här”, säger Juanma González. Foto: Claudio Britos

Från Hågelby går sedan vandringen vidare längs den gamla vikingaleden Göta landsväg till Flottsbro där det bjuds på stor vegansk grill med lekar och möjlighet till ett midsommarbad. Längs hela vandringen kommer clownen Virginia Librado finnas med. Hon kommer ordna lite aktiviter längs vägen så att deltagarna lär känna varandra redan innan firandet i Flottsbro.

Juanma González har gått leden flera gånger, både själv och tillsammans med Virginia Librado för att testa vandringen och hitta de bästa platserna för paus och lekar. Han tror att vandringen kommer passa de flesta, men helt säker är han inte.

Pilgrimsvandring

– Många är kanske inte vana att gå lika mycket som jag. För mig är en kilometers vandring en snabb promenad på morgonen och för andra är det ett äventyr. Men de som inte orkar hela vägen kan ta en buss till Flottsbro och vänta på oss där. Jag vill inte säga till någon att de inte ska komma. Alla är välkomna.

Själv har han vandrat mycket i sitt liv. I sitt hemland Spanien har han gjort pilgrimsvandringar till Santiago de Compostela och i Sverige har han vandrat mycket både i fjällen och på Gotland. Att vandra är ett bra sätt att upptäcka platser och dela upplevelser med andra, tycker han.

– Det var när jag gick S:t Olavsleden mellan Sundsvall till Trondheim med en grupp människor som jag förstod att jag kunde gör konst av vandringar. Det är vackert när människor samlas. Det är därför jag gör konst. Jag vill göra vackra saker.

HISTORISK. Albykistan är en hällkista från stenåldern. Den är daterad till 1800 före kristus. Foto: Claudio Britos

TRADITION. I Hågelbyparken kommer vandringen stanna till för att delta i midsommarfirandet. Foto: Claudio Britos

Och precis som på en pilgrimsvandring är historiens fotspår viktiga.

– När man går här på vikingaleden kan jag känna energin från folk som rest här före oss. Det finns spår. Vi kan inte se dem men de är där. Träden har stått och tittat ner på de människorna som reste här då.

Människor med olika historia

Och i den historien finns en visdom och respekt för naturen som vi kan lära oss mycket av i dag, tror han.

– Här finns så många människor som inte har sina rötter i Sverige. Folk kommer hit med sin historia och jag tycker det är dags att skapa en ny gemensam historia. Men först måste vi förstå var någonstans vi lever.

Midsommarvandringen är den andra i en serie av tre vandringar som Juanma González ordnar. Den första var en Sagovandring 21 maj, som började på Fittja bibliotek, vidare till Alby med avslutning i Hallunda. På varje bibliotek lästes en del av en saga.

21 augusti är det dags för en tredje promenad. Det kommer vara en naturvandring som startar vid Aspens naturstig och går runt sjön med paus i Ekholmens naturreservat. Vandringen slutar med grillning i järnåldersbyn Hogslaby vid Hågelbyparken.

Foto: Claudio Britos

Vandringen

Samling vid Norsborgs tunnelbanestation 21 juni klockan 10.

Den cirka sju kilometer långa vandringen går sedan till Botkyrka kyrka, Albykistan, Hågelbyparken och Flottsbro.

Längs vägen med olika aktivieter ledda av vandringsvärden och clownen Virginia Librado.

Vandringen avslutas i Flottsbro cirka klockan 17 med vegansk grill och lekar.

Vandringen är gratis men vill man vara med ska man anmäla sig genom ett e-mejl till osa@wanderscapes.net.

Visa merVisa mindre

Här finns det annat midsommarfirande

Trädgårdstorp i Tullinge

Dans och lekar kring midsommarstången och skämttävlingar, tombolor och pilkastning. Entré kostar 50 kronor (ta med kontanter) och barn under 15 år går in gratis.

Tid: 12.00 till 16.00

Hågelbyparken

Dans runt stången, femkamp, barnteater, tufftuff-tåget och elbilar.

Tid: 11.00 till 16.00

Sjödalsparken i Huddinge centrum

Quiz, minitivoli och dans runt stången.

Tid: 10.00 till 16.00

Restaurang Angelos, Vårberg centrum

Latinomidsommar på midsommardagen 22 juni med sydamerikanska smaker, musik och dans.

Tid: Från 13.00

Jakobsbergs gård, Bredäng

Musik och dans som leds av folkdanslaget Fyrväpplingen, musikframträdanden från stora scenen och lekar.

Tid: 12.00 till 18.00

Visa merVisa mindre