Här finns Hässelbys största familj

Ensam är stark, eller? På Ormängsgatan råder delade meningar. Vi besökte Hässelby familjehotell och hörde det sista ekot från folkhemmet.

  • Publicerad 11:57, 18 jan 2015

Det är torsdag och klockan går mot 18. I Hässelby familjehotell vankas det middag.

– Matsalen och ätandet är hjärtat i det hela, förklarar Leif Larsson, ordförande i den ideella föreningen Nytta och Nöje som driver kollektivverksamheten.

Kollektivkomplexet, de tegelröda höghusen vid Ormängsgatan sydost om Hässelbygårds tunnelbanestation, invigdes 1956. Idén att fördela de individuella hushållsansvaren – matlagning, barnpassning med mera – var direkt hämtad ur Gunnar och Alva Myrdals tankegods för samhällsplanering.

I efterkrigstidens Sverige framstod detta som lösningen för de kvinnor som ville frigöra sig från hemmets bojor till förmån för karriär och självförverkligande.

I huskomplexet fanns ursprungligen restaurang, butik, dagis och fritids. Men samtliga inredningar bemannades med avlönad personal. Ekonomiskt gick det inte ihop och i mitten av 70-talet lades kollektivverksamheten ner. Efter visst tumult tog några eldsjälar i stället över och drev vidare på ideell basis.

Medlemmar turas om

I dag är endast omkring 50 av husens 326 hushåll medlemmar i kollektivföreningen, som nu består av en gemensam matsal och några hobbyrum. Fyra kvällar i veckan går det att äta lagad mat för drygt 30 kronor. Det hela snurrar på ett schema där medlemmarna turas om att hjälpa till med matlagning och städning var femte vecka.

I matsalen köar de boende för att lösa in sina matkuponger. Leif tar en tallrik och sätter sig i sällskap med Riitta, Inger, Mischa, Karin och Lars-Olov. Vissa av dem är gamla i gamet, har varit med sedan årtionden tillbaka, andra är nya. Mischa är yngst, i sina nedre tjugo.

– Det är skönt att käka här, det väldigt mysigt, säger han och förklarar att alla ändå behöver äta: så varför inte göra det tillsammans? 

Som en stor familj

Det plingar i ett glas. En kvinna vill informera om julbordet – här gäller det att hjälpas åt, en halvtimme vardera.

– Makalöst, ska alla handla sitt eget, det verkar inte klokt? invänder någon.

– Ja, om man vill alltså…

Stämningen här är något annat, det är lite som att komma in i en stor familj: friktion och sliten intimitet, men också en naken uppriktighet.

– Ja, att vara gift med en person är inte lätt, tänk då hur det är att vara gift med 60, summerar Leif.

En person som vill delta i det kollektiva måste ansöka, komma på intervju och sedan provjobba.

– Det är mer än att bara stå och vispa i en sås, man måste kunna jobba ihop med andra, säger Inger och tillägger:

– Här finns alla sorter,
i olika politiska varianter, utom SD kanske.

Hettar det aldrig till?

– Jo, men det är en del av processen, säger Leif.

– Man stöter och blöter mot varandra, det är en del av kollektivtanken, att man ska lösa saker utan att ta till våld, säger Inger.

– Att det har funnits så länge tyder på det funkar, skjuter Lars-Olov in.

Väljer själv

Graden av kollektivitet, förklarar Leif, är något han väljer själv: vissa vill man kanske umgås med dagligen, andra mer sällan. Han refererar till den retoriska frågan ”Får man ha sin egen tandborste?”, som på ett komiskt sätt formulerar en skepsis mot tanken om kollektivt boende.

– Ja, det får man definitivt ha, säger Leif:

– Du väljer.

Hässelby Familjehotell

Hässelby Familjehotell ritades av arkitekt Olle Engkvist och byggdes 1955-56. Bostadskomplexet utgörs av fyra åttavåningshus och tio trevångingshus och innehåller sammanlagt 326 hyreslägenheter i storlekarna 1-5 rum.

Kollektivet var bland det första i sitt slag och har idémässigt stått modell för andra kollektivboenden som byggts i Sverige under senare år.

Efter Engkvists död 1969 avvecklades den professionella kollektivverksamheten. Idag lever kollektivet vidare i annan form, tack vare den förening som de boende driver på ideell grund.

Beslut: Alvik Basket förlorar viktigt bidrag

Nyheter Skickade in ansökan 51 minuter försent För snart fem år sedan gick Alvik Basket miste om 380 000 kronor i bidrag. Sedan dess har de drivit en rättslig tvist, men får inte sitt överklagande prövat.måndag 6/4 12:03

Liam, 11, kan bli Sveriges yngsta mästerkock

Nyheter Vällingbybon som brinner för matlagning Liam Elbasam, 11 år, från Vällingby är en av tolv deltagare i "Sveriges yngsta mästerkock" som börjar sändas den 8 april.måndag 6/4 12:01

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt