Kåre Andersson har startat och driver Bolindermuseet som ligger i Kallhäll centrum. Foto: Mikael Andersson

Här finns hela Bolinders industrihistoria

Kallhällsbon Kåre Andersson, 71, har drivit Bolindermuseet sedan 1998. Han samlar på alla möjliga saker som tillverkades av Bolinders som gick i graven 1956, men innan dess la grunden till det Kallhäll vi känner i dag.

  • Publicerad 15:45, 5 apr 2019

Grundare. Bröderna Jean och Carl Gerhard Bolinder startade Bolinders i mitten av 1800-talet. Foto: Mikael Andersson

Köpte hela Kallhäll

"Bröderna Jean och Carl Gerhard Bolinder startade Bolinders mekaniska verkstad 1844 på Kungsholmen. De började med spisar, allt som fanns på spisar, och kaminer.

När de dog i slutet av 1800-talet kallades Carl Gerhards son Erik August in. Det hade blivit trångt inne på Kungsholmen, och 1906 hittade de Kallhälls gård. De köpte både den och hela Kallhäll. Här fanns bara bönder då.

1909 kom produktionen igång med 75 anställda, de flesta pendlade hit. Så man byggde 22 arbetarbostäder med fyra lägenheter i varje, och startade så småningom Kallhälls skola. Många familjer i Kallhäll hade också ungkarlar inneboende hos sig."

Locket som blev starten till hela Bolindermuseet. Foto: Mikael Andersson

Spis. "J & C.G Bolinders" löd loggan när det började lagas mat på den här spisen. Foto: Mikael Andersson

Historisk huvudbonad. Foto: Mikael Andersson

Började med loppis

"Det här locket var upphovet till museet. Jag hittade det på en loppis utanför Falkenberg i mitten på 80-talet, och tyckte det var så häftigt. Det var ett prydnadslock till en ventil, och efter att jag köpt det började folk omkring mig säga 'men jag har ju saker från Bolinders!'

Runt 1000 saker finns här, och det kommer aldrig bli komplett, jag vill hitta mer udda saker. Jag har mycket kontakter, och tack vare mustaschen kommer alla ihåg mig, den är mitt varumärke!

Jag har inte tjänat en krona på museet som jag fått bygga upp på egen hand, men jag har inte ångrat det en enda gång. När man får applåder efter en guidad tur, så går det rätt in."

Historiska spår

"En Bolinderarbetare var ålänning, och varje sommarsemester åkte han hem två veckor med båt och tog familjen med sig. Det tog tolv timmar, och han hade den här kepsen på sig. Den har jag fått nu, efter att ha frågat ett av hans barn om det gick bra.

Mellan 1933 och 1939 tillverkade Bolinders båtmotorer. Det gjordes en enkät på fabriken, om den skulle heta Trim eller Delfin. 'Vad är Delfin?', frågade flera av de anställda. Så det fick bli Trim, och därför heter Trimvägen i Kallhäll som den gör."

Bredd. Det var inte bara en eller två sorters produkter som tillverkades av Bolinders. På bilden syns några exempel. Foto: Mikael Andersson

Made in Kallhäll

"Det fanns en spännvidd och utveckling av produkterna. Gjutjärnskonst, en tänkande spis – vilket i princip var en äggklocka – en första generationens bandspelare, sågverksgrejer, potatisskalare.

Bolinders la ner 1956. De blev utkonkurrerade av Electrolux och Husqvarna, och Maskinverken tog över deras gamla lokaler. Där jobbade jag i fyra år, utan en tanke på alla gamla arbetare som jag hade kunnat intervjua. Det var fyra förlorade år!

Vad har Bolinders betytt för Kallhäll?

– Allt. Utan Bolinders hade inte Kallhäll varit ett gammalt brukssamhälle."

Så gör du för att besöka Bolindermuseet

Kåre Andersson startade och driver Bolindermuseet, som ligger i källaren till Kallhälls bibliotek. Museet har också en stödförening.

Intresserad av ett besök? Se mer info på folketshuskallhall.se. Privatpersoner, skolklasser och föreningar välkomna att besöka museet.

Stockholm Direkt