Johan Richert är en av ägarna till Hey Sthlm, här med serviceteknikern Henrik Blomqvist. Foto: Jannie Flodman

Här finns unik japansk spelhall – i Vasastan

Med inspiration från japanska spelhallar startade Hey Sthlm i en lokal vid Odenplan för tre år sedan. Hit hittar nu entusiaster i alla åldrar för att spela allt från vanligt flipper till rariteter spel som bara finns på ett fåtal ställen i världen.

  • Publicerad 11:40, 23 apr 2019

Längst inne på stället Roq vid Odenplan finns sedan 2016 arkadhallen Hey Sthlm. Stället har successivt byggt ut och fått ta mer plats inne i lokalen på Gyldéngatan 2. Här finns flera unika japanska spel, bland annat "Bishi bashi".

– Det flög vi ner från Japan i delar och två veckor efter att det hade släppts hade vi det på plats här. Det blev en rätt stor grej bland spelfolk i Japan som tyckte vi var galna. Spelet finns bara på två ställen utanför Japan, säger Johan Richert, en av ägarna till spelhallen.

Han berättar att spelen de har är av varierande karaktär, många av de japanska är rytmiska musikspel. Det finns också flipperspel.

– Vi har också spel som alla känner igen, som Point blanc och Star wars racer, säger Johan Richert.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För att spelen ska fungera så måste de kopplas upp till en server.

– Vi har byggt en egen. Det är väldigt mycket jobb. Det går sönder minst ett spel om dagen och jag kan inte vara ledig mer än en vecka i taget, säger Johan Richert.

De som besöker Hey Sthlm är mellan 18 och cirka 70 år. Som mest tryck är det på fredags- och lördagskvällar.

En som besöker spelhallen när StockholmDirekt är på plats är Zacharias Söderström som går direkt till den japanska dansmaskinen. Där gäller det att sätta ner fötterna där maskinen visar att man ska sätta ner fötterna till musik i en viss takt. Det finns olika nivåer.

– Jag brukar komma hit på sommaren och spelar mest dansspel. Man blir väldigt svettig efteråt och då känner man inte för att åka hem i tjocka vinterkläder, säger Zacharias Söderström.

Henrik Blomqvist jobbar som servicetekniker och var med Johan Richert i Japan där de hämtade inspiration till att starta Hey Sthlm.

– Det var där visionen till det här grundades. Där gick vi runt i en hall med fem våningar spelautomater. Men det är annorlunda i Japan. Där är spelandet en nykter företeelse. Här är det så förknippat med alkohol. Det är ytterst få som är så hängivna själva spelen här, säger Henrik Blomqvist.

Vad är charmen med arkadspel?

– Enkelheten, men ändå svårigheten. Ett bra spel tar fem sekunder för en normalbegåvad person att förstå. Typ "man hoppar med den knappen, man duckar med den". Och så ska man akta sig för spökena. Man klarar kanske tre nivåer första gången man spelar, men sen blir man ändå triggad att fortsätta när man ser hur många nivåer som finns, säger Henrik Blomqvist.