Proust! Ölen som dricks i enliters-stop kallas maß. Men så mycket tyska behöver man inte för att festa med tyskar, tycker Sabine Rau. "Har man bara en öl i handen förstår man varandra." Foto: Claudio Britos

Här firar de äkta tysk ölfest – hela oktober

Öl ur enliters-stop, tyrolerhattar och allsång på tyska gungandes i armkrok. Och Lederhosen? På Tjuren Bravo i Hallunda kan du lära dig att festa på tyska under hela oktober.

  • Publicerad 10:22, 10 okt 2018

Bara man har en öl i handen så förstår man varandra

Det är lunchtid på Tjuren Bravo i Hallunda centrum. Ur högtalarna skumpar den tyska versionen av "Du borde köpa dig en tyrolerhatt". Bakom bardisken tar servitrisen Sabine Rau emot i den hatt som nämns i sången och traditionsenlig klänning, så kallad Dirndl.

– Du är jättevacker, ropar en stamkund till henne.

Det var Sabine, som själv är från Tyskland, som tyckte att krogen borde haka på den oktoberfesthype som råder på andra platser i stan. Varför inte, sa ägaren Bessim Dellal, som nu har tyrolerhatt på jobbet varje dag.

– Det är fest, glädje, mycket mat och öl och glada sånger som man sjunger med i och gungar, säger Sabine.

Här kan du fira Oktoberfest i Stockholm 2018

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Folk blir glada"

Hon tar stammisen Pia Pramberger under armen för att visa. Pia berättar att klackarna når allra högst i krogtaket på helgerna .

​– I fredags var det bra drag! Då var vi 60 personer här och firade oktoberfest och en 80-åring som fyllde år. Folk blir glada av musiken, alla livas upp. Det är kul att det händer något, det händer ju inget i Botkyrka annars, säger Pia.

"Det är dynamit"

Stammisen Giovanni Riccuti från Fittja har slagit sig ner med en öl vid ett av borden. Han har varit på den riktiga Oktoberfest i München.

– Det är dynamit! Men man måste uppleva den på plats! Fast jag var sjuk i en vecka efteråt för att jag drack så mycket öl.

Originalet i München håller på i 16 dagar fram till den första söndagen i oktober, men på Tjuren Bravo kör man tysk fest hela oktober.

Raj-raj. Bessim Dellal och Sabine Rau bjuder på fest. Men det blev inga Lederhosen för Bessim. "Nej, kanske nästa år", säger han. Foto: Claudio Britos

Tjuren Bravos servitris Sabine Rau, född i Tyskland, vet hur man firar Oktoberfest. Foto: Claudio Britos

Tjuren Bravo i Hallunda firar Oktoberfest hela månaden. Nästa vecka kommer ett gäng tyskar till centrum för att inspektera Lidl-butiken. Då kan det bli ordentligt drag. Foto: Claudio Britos

Gillar tysk fest. Stamgästen Giovanni Riccuti från Fittja har varit på oktoberfest i Tyskland. "Det är dynamit! Den måste upplevas på plats", säger han. Foto: Claudio Britos

Sabine Raus tips för en lyckad oktoberfest är att man kommer hungrig, äter mycket och dricker med måtta. Och att man kanske inte festar varje dag även om man kan.

Hon sjunger med i en glad låt i valstakt där ordet "sauf" upprepas.

– Vet du vad det betyder? Supa, säger hon.

Proust är skål och genom att säga "eine maß" (uttal: ajne mass) beställer man en enlitersöl, förklarar hon.

Är det något mer man måste kunna på tyska för att få en bra oktoberfest?

– Nej. Bara man har en öl i handen så förstår man varandra, säger Sabine Rau.

En väldigt viktig detalj saknas dock på krogen för att oktoberfesten ska vara fulländad: män i traditionella Lederhosen.

– Nej, Bessim (hennes chef reds. anm) ville inte ha det, säger Sabine Rau.

– Kanske nästa år, säger Bessim och skrattar.

Och om tyskfaktorn på Tjuren Bravos Oktoberfest är hyfsat låg denna onsdag så kommer den att höjas rejält nästa vecka, berättare en lunchgäst som håller på att renovera Lidl-butiken i centrum.

– Då kommer det ett stort gäng tyskar och ska titta på butiken, de kommer ju säkert gilla det här!

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Oktoberfest

Oktoberfest är en tysk tradition. Ursprungligen firas den i München, Bayern, i sexton dagar fram till första söndagen i oktober. Man dricker ett specialbryggt öl, äter och festar.

Den firades officiellt för första gången 1810 i samband med ett kungligt giftermål och anses vara världens största folkfest.