Elever. Natalie Wennerhorn och Marcus Rutenius tyckte det var spännande att lära sig om hur det var att gå i skolan förr i tiden. Foto: Mikael Andersson

Här firas Ålstens mesta 90-åring

1929 slogs portarna upp för de allra första eleverna på Ålstensskolan. 2019 är det full rulle på skolgården när 90-årsdagen ska firas med pompa och ståt.

  • Publicerad 16:27, 9 sep 2019

Runt den stora eken i mitten av skolgården har eleverna samlats för att lyssna på rektorn Cecilia Rosman. Dagen till ära har barnen fått möjlighet att klä sig i tidsenliga kläder á la 20-talet. Men det är valfritt, några har kommit till skolan som tiger och enhörning också.

Brita Ramsten-Larson och Kerstin Johansson står vid sidan och lyssnar. De har tidigare varit lärare på skolan, Brita sedan 80-talet och och Kerstin sedan 70-talet. Minnena från tiden på skolan är positiva.

– Det var en sån fin sammanhållning mellan lärarna, och mycket fester också, säger Kerstin.

– Ja, vi hade så trevligt på rasterna, man ville inte byta skola, fyller Brita i.

Nu är det många år sedan de slutade jobba på Ålstensskolan, men de blir bjudna tillbaka varje år vid lucia.

Minnen. Kerstin Johansson och Brita Ramsten-Larson var tidigare lärare på Ålstensskolan. Självklart var de på plats för att fira skolan 90-årsdag. Foto: Mikael Andersson

Spelade kula på gården

En som har gått "all in" för 20-talet är Marcus Rutenius i 5C. Med knästrumpor, hängslen och gubbkeps berättar han att klassen fått lära sig om hur det var att gå i skolan förr i tiden.

– Vi fick höra om skamvrån och att lärarna kunde slå eleverna på fingrarna. Jag är matintresserad, så det var roligt att höra om kroppkakor och kåldolmar, säger han.

Tror du att det var bättre i skolan på 20-talet?

– Nja, på ett sätt kanske. Då kunde man bara spela kula på skolgården, idag finns det både fotbollsplan och klätterställningar. Då lekte nog alla tillsammans, idag är det mer grupperat, säger Marcus Rutenius.

Natalie Wennerhorn går i samma klass och håller med.

– Jag tror att det var mer socialt då, för då hade man inte mobiltelefonerna. Men det är fortfarande bra att de finns om man måste ringa sina föräldrar.

Finns det något du skulle vilja ha tillbaka från förr?

– Det är jättebra att man inte får slå barn, men om man har varit riktigt, riktigt jobbig kan man ju få stå i skamvrån. Sedan hade det varit coolt att ha bänkar som man öppnar, säger Natalie.