KUMMELBY. Anne Runesson berättar att hon vill råda bot på ensamheten med en julafton för alla. Flera jularrangemang anordnas i pastoratet den 24. Det allmänna julfirandet börjar klockan 13 i Kummelby kyrka. Foto: Anton Kyhlbäck

Här firas en jul för alla i Sollentuna

Julafton är inte bara Kalle Anka, mat och yviga barrträd. Det är även en helg då ensamheten blir påtaglig för många. Anna Runesson och Peter Holstad är två Sollentunabor som arbetar för att fler ska kunna fira den 24 december.

  • Publicerad 16:30, 6 dec 2019

Edsbergs slott och Svenska kyrkan är två platser i Sollentuna som håller dörrarna öppna för allmänheten på julafton. Både rika och fattiga, troende och icke-troende, välkomnas då in till värmen för att fira och äta mat.

I sex år har Edsbergs slott firat julafton.

– Det är en jul för alla. Jag tror det som lockar är gemenskapen, och maten. Sedan har slottet också ett historiskt värde som skapar lite extra fin känsla, säger Peter Holstad, intendent på slottet.

Varje år anordnar Svenska kyrkan en julafton för alla i en av kyrkans lokaler i bygdens pastorat. I år är det Kummelby kyrkas tur – i fjol var det S:t Larsgården.

Anne Runesson, diakon, berättar att cirka 100 personer brukar komma.

– Det brukar vara mycket uppskattat. Om man känner sig ensam så kan julen vara en hemsk tid. Även om man bara kommer en stund, äter lite och pratar, så kan det vara mycket betydelsefullt, säger hon.

– Det är viktigt för oss att det ska kännas som en plats för alla. Man måste inte vara medlem i kyrkan.

Ideellt engagemang

Firandet hålls enkelt under dagen på respektive platser, Kummelby Kyrka och Edsbergs slott, berättar arrangörerna. På slottet bjuds det på mat från Bergendals kursgård, med spontan musik från besökare.

I Kummelby kyrka blir det julbord, musik, dans kring granen – en enkel andakt – och Kalle Anka.

– Sen har vi planerat att man också får en julklapp. Man behöver inte skrämmas eller dra sig för att komma. Anmäl dig, kom gärna och hjälp till innan. Alla är välkomna, säger Anne Runesson.

Till Edsbergs slott kommer ibland musikanter och uppträder.

I fjol kom ungefär 300 personer, berättar intendent Peter Holstad.

– Det är en ideell grupp som arrangerar det här. Ibland spelas sånger från psalmboken, och ibland kommer någon sångerska och uppträder. Alla sitter vid samma bord, det är det speciella, säger han.

SLOTTET. För sex år sedan startade julaftonsfirandet på Edsbergs slott av Anna Franzén, berättar intendent Peter Holstad: "Det är rörande att se alla personer som kommer hita och lär känna varandra för dagen" säger han. Foto: Pauline Cederblad

Julafton för alla i Sollentuna

Edsbergs slott

Var? Edsbergs slott

När? 11.00 till 15.00

Vad? Mat, musik och gemenskap.

Ingen föranmälan krävs

Svenska kyrkan

Var? Kummelby kyrka

När? 13.00 till 16.30

Vad? Jullunch, kaffe och gottebord. Dans runt granen och besök av tomten – samt Kalle Anka.

Anmälan: Kummelby@svenskakyrkan.se

Känner du till någon mer plats i Sollentuna där alla välkomnas under julafton? Tipsa oss på redaktion@sollentunadirekt.se så berättar vi det i kommande nummer.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Världsårsbästa och svenskt rekord på Vallen

Nyheter Daniel Ståhl i toppform - Almgren tvåa Årets Sollentuna GP blev en minnesrik kväll med två höjdpunkter på 2 000 meter och diskus – med flera andra personbästa från friidrottens elit på Vallen.tisdag 11/8 9:40

Hemlig sommarbio anordnas på okänd plats

Nyheter Sugna besökare får själva hitta ledtrådar I augusti visar Stockholms filmfestival tre filmer. Mer information än så ges inte, för tanken är att intresserade själva ska luska reda på var, när och hur det hela går till.måndag 10/8 15:41

Skott avlossade i Sollentuna i natt

Nyheter En utredning om grovt vapenbrott har inletts Natten mot fredagen avlossades skott i närheten av Sollentuna centrum. Ingen ska ha skadats vid händelsen och polisen har inlett en utredning om grovt vapenbrott.fredag 7/8 9:17
Stockholm Direkt